Hlavní obsah

Německé ministerstvo vnitra rozšířilo výjimku pro pendlery

Berlín

Německo s účinností od středy rozšiřuje výjimku z karantény pro české a tyrolské pendlery, denní dojíždění umožní všem důležitým profesím. V neděli to oznámil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Němečtí policisté v Sasku na hranicích s Českou republikou

Článek

Určení důležitých profesí je podle něj odpovědností zemských vlád Saska a Bavorska. Německo od neděle dne považuje Českou republiku a také rakouské Tyrolsko za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru.

"Ochrana zdraví má nejvyšší prioritu. Epidemická situace nyní vyžaduje na hranicích důsledná opatření," řekl německý ministr vnitra Horst Seehofer. Na základě jednání s premiéry Saska a Bavorska Michaelem Kretschmerem a Markusem Söderem se ale rozhodl opatření vůči pendlerům uvolnit. "Pro pendlery v důležitých oborech by měla možnost vstupu (do Německa) zůstat zachována. Postupujeme pragmaticky tam, kde to je možné," dodal.

Přehledně: Německo na hranici zpřísnilo. Jaká jsou pravidla pro vstup

Domácí

Německo se chrání před Čechy

Německo kvůli přísnějšímu hodnocení Česka výrazně zkomplikovalo podmínky vstupu. Na základě celoněmeckého rámcového nařízení dostali výjimku jen zdravotníci. Sasko v pátek rozhodlo, že vlastním zemským nařízením na seznam výjimek přidá ještě pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě. Bavorsko se rozhodlo pro volnější přístup s tím, že budou moci dojíždět všichni pendleři, které zaměstnavatel označí za nezbytné.

Německo zpřísňuje. Čechy na dovolenou nenechá projet

Zahraniční

Agentura DPA v sobotu napsala, že spolková vláda měla k volnějšímu přístupu Bavorska výhrady, proto chtěla formulaci v bavorském nařízení zúžit. Nakonec se ale dohodla na kompromisu, že o důležitosti profesí rozhodnou zaměstnavatelé společně s okresními úřady. O této dohodě v sobotu informovalo na twitteru české ministerstvo zahraničí, dodávalo ale, že zpráva je zatím neoficiální.

V neděli spolkové ministerstvo vnitra sdělilo, že dohoda vedle Bavorska zahrnuje i Sasko. Saskou vládu vyzvala místní pobočka odborů DGB, aby při udělování výjimek z karantény postupovala jako Bavorsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám