Hlavní obsah

Na Vysočině jsou první třídy v karanténě, na Zlínsku chtějí posunout začátek roku

Právo, Novinky, ČTK, alf, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První školní třídy na Vysočině se kvůli potvrzené nákaze koronaviru ocitly v karanténě. Jedna ze tříd je na Základní škole Seifertova v Jihlavě, další na Základní škole v Novém Rychnově na Pelhřimovsku. O karanténních opatřeních v pondělí informoval ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Jiří Kos.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jihlavská základní škola má 900 žáků. Zatím nenosili roušky. Podle ředitele Zdeňka Wohlhöfnera je ale začnou používat o přestávkách a před jídelnou.

„Provoz školy je zatím bez omezení, třída, v níž ty děti seděly, bude vydezinfikována,” řekl Wohlhöfner. Zatím ví, že nemocí covid-19 onemocnělo jedno dítě.

ON-LINE: Nárůst počtu nakažených v Praze znovu prudce zrychlil

Koronavirus

Škola v Novém Rychnově asi se 130 žáky má třídu v karanténě kvůli onemocnění pedagoga. Automaticky přešla na výuku na dálku. Podle ředitele Vladimíra Srba začnou ve škole roušky nosit učitelé. „Roušky nasazují dospělí, po dětech to vyžadovat nebudeme,” řekl Srb.

Zavřete nám školu 

S trochu jiným problémem se potýká základní škola Na Výsluní v Uherském Brodu. Ředitelka Dagmar Bistrá požádala ministerstvo školství o změnu organizace školního roku.

Vedl ji k tomu fakt, že neměla formálně zavřenou školu a rodiče tak neměli nárok na ošetřovné a nemohli proto doma při státní podpoře pečovat o své děti.

Prymula: Respirátory ve školách zabrání hromadné karanténě

Domácí

Celý pedagogický sbor této základní školy je od závěru srpna v karanténě. Koncem prázdnin se totiž všichni učitelé školy setkali v rámci vzdělávání pedagogických pracovníků se školitelem, který o pár dnů později zjistil, že má covid-19.

„Moje původní představa, že je škola zavřená hygienou, nebyla reálná. Proto žádáme o změnu organizace školního roku. Opožděné zahájení školního roku by mělo padnout na 10. září. Ale uvidíme, zda k tomu dojde, protože před sebou máme druhé testy,“ řekla Právu ředitelka školy. Větší množství pozitivních testů na covid-19 ale neočekává.

Všechny školy nejsou na výuku na dálku připraveny, upozorňuje odbornice

Věda a školy

„Nepředpokládám, že by měla půlka sboru pozitivní test. Spíš to vypadá, že budeme k 10. září všichni v pořádku a budeme v práci,“ potvrdila Bistrá.

Posunutí začátku školního roku řeší škola hlavně kvůli rodičům, aby dosáhli na ošetřovné. „Žádost jsem podala v pátek dopoledne. Očekávám, že do soboty budu mít rozhodnutí ministerstva školství o změně organizace školního roku v naší škole v datové schránce školy. Ministerstvo nám vyhoví,“ konstatovala Bistrá.

První stupeň chodí

Děti z prvního stupně chodí normálně do školy. Jen místo jejich třídních učitelů se o ně starají externí pedagogové. „První stupeň pracuje v náhradním režimu. Podle zákona se tomu nedá říct výuka nebo vyučování. Jde o náhradní provoz. Snažili jsme se jej zajistit kvůli tomu, aby nebyli rodiče ze dne na den v nesnázích. V rámci náhradního řešení mají všechny třídy prvního stupně své externí pedagogy volného času, kteří s nimi pracují ve třídách i venku, například na dopravním nebo sportovním hřišti,“ vysvětlila Bistrá.

Rodiče školáků, kteří budou kvůli karanténě učitelů doma, mohou nakonec ošetřovné dostat

Domácí

Tuto praxi připodobňuje k příměstským táborům. „Nemůžeme ji nazývat výukou, i když si ten program moderují třídní učitelé. A s pedagogy externími volí takovou náplň, aby to odpovídalo přípravným pracím do školy,“ dodala ředitelka školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám