Hlavní obsah

Na školy v přírodě nezbývá čas, tvrdí ředitelé

Právo, rap, cie, vtk, plk, pra

Konec května a začátek června byly ještě předloni pro školní děti dobou, kdy se celé třídy odjížděly učit do přírody. Současná opatření proti epidemii koronaviru jim to zkomplikovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Školy v přírodě neplánujeme ani omylem,“ tak reagoval na tuto možnost výuky ředitel 12. základní školy v Kladně Vladimír Dufek. „Zatím na ně nikdo nemyslel, na to teď není čas, řešit to a organizovat,“ dodal pro Právo ředitel. Škola má podle něj už tak dost starostí s tím, aby se vyrovnala s neustále se měnícími podmínkami.

„Třeba jen testů jsme tady měli už čtyři druhy. Postupně se to všichni naučili a hned přišly jiné. Všechno, především vyučování, si musí nejdřív sednout,“ uvedl Dufek, podle něhož budou spíše učitelé chodit s třídami v rámci vyučování ven tam, kde má škola dost prostoru.

Na školy v přírodě by děti mohly od 31. května

Domácí

Podle ředitele ZŠ Korunovační v Praze 7 Tomáše Komrsky je na přípravu školy v přírodě velmi málo času. „Bylo by fajn v červnu zkusit týdenní pobyt, ale nerad dělám věci pod tlakem,“ řekl Právu. Situaci by viděl jinak, kdyby měl navíc ještě měsíc.

Škola je podle něj zvyklá pracovat s názory rodičů, které teď vůbec nezná. „A pokud by rodiče měli finančně participovat, jakože by museli, je pro mě také otazník, jestli by nebyl zájem třeba jen půlky třídy,“ uvedl Komrska.

Ředitel ZŠ Korunovační doplnil, že aktuálně řeší značný zájem deváťáků podniknout tradiční třídenní rozlučku někde v přírodě. Rád by jim vyšel vstříc.

Ředitel ZŠ V Rybníčkách v Praze 10 Luděk Doležal školu v přírodě momentálně vnímá jako něco zbytného. „V tuhle chvíli škola v přírodě rozhodně ne,“ řekl Právu.

Jako zřizovatel rozhodně nebudeme žádné škole bránit. Je na nich, aby si vyhodnotily, zda zvládnou školu v přírodě
Roman Konečný

Na jižní Moravě žádná ze škol, které Právo oslovilo, školu v přírodě neplánuje. „Nevíme o tom, že by o něco podobného měli zájem učitelé či žáci. Vždyť se teď vrátili do škol a je přeci jen logičtější, aby se aspoň v tom krátkém čase, který do prázdnin zbývá, učili,“ řekl ředitel ZŠ Pavlovská v Brně Lumír Sedláček.

Pokud školy v přírodě budou od 31. května povolené, tak v Opavě nechají všechno na ředitelích škol. „Jako zřizovatel rozhodně nebudeme žádné škole bránit. Je na nich, aby si vyhodnotily, zda zvládnou školu v přírodě podle platných předpisů organizovat,“ sdělil Právu Roman Konečný z kanceláře opavského primátora.

Obdobně je na tom i Bohumín. Podle mluvčí tamní radnice Jany Končítkové školy, které žádaly o dotaci ze SFŽP, vyjedou s prvním stupněm do přírody letos na podzim.

Někde vyprodáno, jinde prázdno

Zatímco města na severu Moravy a ve Slezsku nepočítají s tím, že by děti vyrazily na školy v přírodě ještě do prázdnin, některé areály, kam školy jezdí, mají kapacitu na červen vyprodanou. Například Re­kreační areál Myšinec v Budišovicích na Opavsku.

„Máme objednaný celý červen, ale nevím, zda to bude reálné. Jde o školy z Karviné, které mají přijet na pobyt na celý měsíc, ale ony pořád nevědí, jestli budou moci vycestovat, protože děti budou v noci na pokoji s někým, kdo nemá roušku,“ popsala Právu Ivana Sobolová ze spolku Duha Zámeček, který areál provozuje. Připojila, že jde o celý měsíc, ve kterém by se po týdnu střídaly jednotlivé třídy. Kapacita areálu je 60 míst.

Děti ve škole děsí velké zkoušení

Domácí

Žádnou objednávku na školu v přírodě nemá rekreační středisko u Pivoně v Českém lese. „Na květen a červen si zatím nerezervovala termín ani jedna škola,“ řekl Právu Miroslav Timura ze zmíněného zařízení. „Co se týče letních táborů, to máme plno, ale školy v přírodě stagnují, což byl ostatně trend už před pandemií, a ta na tom nic nezměnila,“ dodal.

Připravenost po covidové pauze opět od června ubytovávat turnusy škol v přírodě potvrdili v penzionu Andula ve Strážném na Vrchlabsku. Rozjezd školních pobytů ovšem závisí na možnosti ubytovatelů opět otevřít provozovny.

Načasování návratu do SŠ není ideální, ve stejný den začnou maturitní testy, reagují ředitelé

Věda a školy

„Mělo by k tomu dojít od 24. května. První školní turnusy máme zarezervované od začátku června. Zálohy na pobyty od škol raději nepožadujeme. Školy v přírodě nemají žádnou výjimku. Pokud bychom nadále nemohli ubytovávat, museli bychom je stejně jako běžné hosty odmítnout,“ konstatoval Vojtěch Vlkovský z krkonošského penzionu, kde kvůli trvalé nejistotě raději nevybírají rezervační poplatky.

Školy v přírodě z celého Česka dokážou objekt penzionu s 55 lůžky a veškerým zázemím pro výuku a volný čas dětí spolehlivě zaplnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám