Hlavní obsah

Na jihu Čech začalo očkování

Právo, orh

Očkování proti koronaviru odstartovalo ve čtvrtek také v Jihočeském kraji. Jako první dostal vakcínu bývalý primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík. Do kraje, kde žije téměř 650 tisíc obyvatel, dorazilo 975 vakcín, do konce ledna jich má být asi 11 700.

Foto: Pavel Orholz, Právo

První vakcínu proti covidu-19 dostal ve čtvrtek bývalý primář Václav Chmelík v českobudějovické nemocnici.

Článek

První očkování trvalo i s přípravou jen několik minut. Po první dávce byl lékař Chmelík ve skvělé kondici.

„Každý by si měl ohledně očkování zvážit pro a proti. Například mně je více než 65 let, mám vysoký tlak, mám také lehkou alergii na pyly a několik kilogramů navíc. Když se nad tím zamyslíte, takhle je na tom většina lidí v důchodovém věku. Můj vzkaz zní: jestli jste si napočítali podobné rizikové faktory, nechte se očkovat,“ vzkázal především seniorům Chmelík. Podle něho je rychlé vyvinutí vakcíny lékařským úspěchem a je přesvědčen o její účinnosti.

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Blízký a Střední východ

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) upozornil, že 375 vakcín půjde do českobudějovické nemocnice a dalších šest nemocnic dostane po sto vakcínách.

„Během ledna bychom měli dostat další. Jsou to vakcíny, které jsou určené pro zdravotníky, pro seniory, pro pečovatele v seniorských domech, pro praktické lékaře. Tedy takovou tu první linii, která se o pacienty stará,“ řekl Kuba. Vzhledem k malému počtu vakcín by se měla širší veřejnost začít očkovat od února. „Budeme se snažit, abychom od února mohli naočkovat co nejvíce pacientů nad 60 let,“ doplnil hejtman.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám