Hlavní obsah

Mladší ročníky se zatím do očkování moc nehrnou

– Praha

S každou věkovou kategorií klesá zájem lidí nechat se očkovat proti covidu-19. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví. Zatímco ve skupině 80+ se celkem očkování účastní skoro 87 procent lidí, v naposledy otevřené kategorii 30 až 34 let je to necelá čtvrtina.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Budeme se muset zaměřit na generaci mladších. Zájem tam není tak výrazný, jak bychom si přáli,“ prohlásil k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek ve Sněmovně.

Registrace 30+ běží, čeká se nápor

Domácí

Celkově bylo v ČR zatím očkováno přes 3,5 milionu lidí, u 1,3 milionu občanů bylo očkování již dokončeno.

Nejlépe je na tom věková kategorie 80+, kde projevilo zájem 86,9 procenta lidí. Alespoň jednu dávku dostalo 77 procent z nich. Termín zatím nedostalo 36 180 osob.

V další kategorii 70 až 79 let se k očkování přihlásilo 86,2 procenta občanů. Na rezervaci termínu čeká více než 70 tisíc z nich.

Očkování dětí proti covidu je potřeba, není proč se ho bát, říkají odborníci

Domácí

S každou věkovou skupinou chuť nechat se očkovat více a více klesá. V kategorii 65 až 69 let má zájem o očkování přes 70 procent, mezi padesátníky přes 60 procent a ve skupině 40 až 44 let pouze 48,6 procenta lidí.

Jen čtvrtina lidí 30+

Věkové kategorie se otevíraly postupně, naposledy se spustila registrace tento týden pro dvě skupiny: 35+ a 30+.

Ve věkové skupině 35+, pro kterou se registrace otevřely v noci z neděle na pondělí, chce zatím vakcínu 34,8 procenta lidí, třetina z nich čeká na termín.

Těhotné se k očkování zaregistrují, ale vakcínu dostanou jen některé

Koronavirus

Ve skupině 30 až 34 let, která se může hlásit k očkování od středy, se přihlásilo zatím pouze 23,8 procenta lidí. Na termín čeká polovina z nich.

Podle premiéra Andreje Babiše by se měla další kategorie spustit 1. června. Přihlásit by se v rámci ní měli moct již všichni občané starší 16 let.

K dosažení kolektivní imunity je potřeba, aby bylo očkováno nebo prodělalo nákazu mezi 70 až 80 procenty populace. Nákaza zatím byla prokázána u zhruba 1,7 milionu lidí, ale odborníci předpokládají, že skutečné číslo bude vyšší.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám