Hlavní obsah

Registrace 30+ běží, čeká se nápor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od včerejška se mohou k očkování proti covidu registrovat už třicátníci. Do půl čtvrté odpoledne se přihlásilo přes 100 tisíc lidí, tedy přibližně třináct procent v této skupině. Počáteční zájem je tak o něco vyšší než u skupiny 35+, která se hlásí od pondělí. Zájem dosud projevilo 139 257 lidí ve věku 35 až 39 let, což je o pár desítek tisíc víc, než kolik ministerstvo hlásilo první registrační den po poledni.

Foto: Novinky

Očkovací centrum O2 universum v Praze

Článek

Na základě věku si teď může vakcínu nárokovat víc než 7,3 milionu lidí, šanci zatím využily 4,3 milionu z nich, tedy víc než polovina. Příští týden se má registrace otevřít pro všechny nad 16 let. Některá očkovací centra proto navyšují kapacity.

Očkování dětí proti covidu je potřeba, není proč se ho bát, říkají odborníci

Domácí

„V příštích týdnech, zejména pak v červnu, budeme očkování posilovat o víkendech i v dalších očkovacích místech, kde tato potřeba vznikne,“ řekla Právu náměstkyně pardubického hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Ministerstvo další místa nechce

Vyšší zájem mladších lidí už zaznamenali na Olomoucku. Tamní fakultní nemocnice proto dnes ve svém areálu otevře druhé očkovací místo. Fungovat by měla obě do 3. června. Díky tomu bude možné očkovat až 1300 osob denně místo tisícovky. O víkendech se začne v červnu očkovat i v pražském metropolitním centru, navýší se také denní kapacity.

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Domácí

Jinde ale budou zavírat. Na Karlovarsku na doporučení Centrálního řídícího týmu pozvolna odstaví dvě očkovací centra. Otevřená zůstanou jen do konce června.

„Očkovací místa byla v provozu jen některé dny v týdnu a nemohla naplnit požadavky zdravotní pojišťovny na počet provedených očkování,“ řekl Právu hejtman Petr Kulhánek. Vakcíny chce kraj více dávat praktickým lékařům.

Jasné „ne“ si od ministerstva vyslechli i v Pardubickém kraji. „Narážíme na zastropované platby od zdravotních pojišťoven a stop stav ministerstva zdravotnictví pro vznik nových očkovacích míst, přestože s nimi počítáme v krajské očkovací strategii,“ upřesnila náměstkyně Matoušková. V Česku je podle centrálního rezervačního systému 220 očkovacích míst, některá z nich zřizují i soukromníci.

Termín o víkendu? Hlavně velká centra

O otevírací době očkovacích míst si rozhodují jednotlivé kraje. Celý týden fungují hlavně velkokapacitní centra nebo velké nemocnice. Menší polikliniky nebo oblastní nemocnice o víkendech neočkují a někde dodržují i svátky. Třeba pražská městská poliklinika rozplánovala očkování s předstihem tak, aby druhá dávka nikomu nevyšla na státní svátky 5. a 6. července, kdy mají zavřeno.

Volnou neděli drží také havířovská nemocnice. „Zájem v jednotlivých věkových skupinách není takový, abychom byli nuceni mít otevřeno sedm dní v týdnu. Současný provoz, který je šest dní v týdnu, 12 hodin denně, je optimální, všichni zájemci zatím dostali termín na očkování maximálně do tří dnů,“ popsal Právu ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Těhotné se k očkování zaregistrují, ale vakcínu dostanou jen některé

Koronavirus

Pokud by někomu vycházel termín přeočkování, což je dvaačtyřicátý den od první dávky Pfizeru nebo Moderny, na neděli, může nemocnice očkování o den či dva uspíšit. „Doporučení české vakcinologické společnosti to nevylučuje,“ doplnil Schellong. Naproti tomu pražská městská poliklinika se snaží interval dodržet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám