Hlavní obsah

Místo dovolené na rybách bude pomáhat bratrovi, jemuž tornádo zničilo dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulčice

V obcích jimiž se ve čtvrtek prohnalo ničivé tornádo je nyní nebývale rušno. Lidmi se to v nich jen hemží a všechny spojuje jediné, likvidace následků, které zuřící přírodní živel napáchal. Kromě záchranářů a místních se do prací zapojili jejich rodinní příslušníci, kamarádi a další dobrovolníci. Byl mezi nimi i Zdeněk Irša z Hodonína, který dorazil do Mikulčic pomáhat svému bratrovi Ivanovi.

Úklid následků tornáda v MikulčicíchVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Nezbylo mu vůbec nic. Přišel o všechno. Tornádo vtrhlo dovnitř oknem, vytrhalo dveře ze skříní, odneslo oblečení, boty, všechno rozsekalo. Nemá ani doklady. Schoval se s manželkou a dětmi do sklepa, drželi dveře, aby je to nevytrhlo a říkal, že jsou rádi, že přežili. Po pětadvaceti letech bude začínat od nuly. Já jsem sem došel včera ráno a nevěřil svým očím,“ řekl Právu muž, jenž za bratra úklidové práce v sobotu na místě organizoval.

„Švagrová si ráno při úklidu zlomila nohu a bratr s ní musel do špitálu,“ vysvětlil.

Foto: Petr Marek, Právo

Z domu Ivana Irši je po přechodu tornáda jen torzo.

Foto: Petr Marek, Právo

Z domu Ivana Irši toho mnoho nezbylo

Škody, které tornádo na bratrově domě napáchalo, si netroufá odhadovat. „Čekáme na statika, co řekne, zda to přijde zbourat celé nebo jestli něco bude možné opravit. Uvidíme. Pokud ale budeme muset začít od základu, tak nevím...,“ podotkl.

S pomocí bratrovi neváhal a vstříc mu vyšel i majitel firmy, u které je zaměstnaný. „Nejen, že mě pustil, ale dovezl vodu, lopaty, agregáty, sám tady byl fyzicky pomáhat. S jiným soukromníkem nám pak domluvil techniku, kterou odklízíme sutiny. Prostě solidarita je tady úžasná,“ vyprávěl s tím, že k dispozici bude tak dlouho, dokud to bude potřeba. „Žádnou velkou dovolenou jsem i s ohledem na pandemii neplánoval. Chtěl jsem jen na čtrnáct dnů v Česku na ryby. Místo toho teď budu tady,“ prozradil.

Desítky býků zavalily trosky, farma v Moravské Nové Vsi přestala existovat

Domácí

Bratr je po těžké autonehodě, kterou měl v mládí, invalidní důchodce. Podle Zdeňka Irši proto pomoc potřebuje. „Bude to mít strašně těžké. Jsme tady proto celá rodina, dorazili bratranci, z Prahy kluci, kamarádi. Nebyl problém, dostat je sem, sami se nabízeli. Včera nás bylo pět, dnes jsme už v deseti a hned je vidět, jak práce jdou rychleji,“ konstatoval Zdeněk Irša s tím, že od úřadů pomoc zatím nežádali.

Foto: Petr Marek, Právo

Zatím probíhá odklízení sutin.

„V této chvíli nám stačí, že odvážejí bordel. Až se ale bratr vrátí z nemocnice, půjde na obecní krizové centrum kvůli pojištění, aby alespoň něco dostal. Je úplně na nule, vlastně ještě víc, a navíc je z něj bezdomovec. Alespoň, že sbor dobrovolných hasičů mu na měsíc půjčí v Hodoníně byt,“ dodal.

Kdybych zůstala v kuchyni, zabilo by mě to, líčí žena řádění tornáda

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám