Hlavní obsah

Pravidla pro uvalení karantény se změní

Novinky, Jan Menšík, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vládní rady pro zdravotní rizika oznámil změny v pravidlech pro uvalení karantény. Karanténa nebude nutná za předpokladu, že pozitivně testovaný a jeho kontakt měli při setkání roušky či respirátory. Změna by měla platit od úterý.

TK ministerstva zdravotnictvíVideo: Novinky

 
Článek

„Nebudou umisťováni do karantény lidé, kteří nosí ochranu horních cest dýchacích, pokud se setkají s pozitivním člověkem, který má také roušku či respirátor,“ oznámil Vojtěch s tím, že ale lidé budou muset sledovat po dobu deseti dní svůj zdravotní stav, zda nemají příznaky nákazy.

Součástí připravované metodiky je také to, že do karantény nebudou muset ani lidé, kteří v uplynulých 90 dnech prodělali covid-19 a setkají se s nakaženým. „Ti lidé mají již vybudovanou imunitu minimálně těch 90 dní,“ dodal ministr.

Rozmyslete si, jestli se opravdu musíte nechat otestovat, vyzval Vojtěch

Domácí

„Rouška, ať už chirurgická, nebo ušitá doma z vhodných materiálů, je dle dostupných poznatků efektivní ochranou před šířením nákazy. Pokud ji budou mít jak nakažený, tak jeho kontakt, není důvod, aby dotyčný kontakt šel do karantény. Chceme občany zatěžovat co nejméně a posílat do karantény skutečně jen ty, u kterých je to potřeba. Uvědomujeme si, že karanténa může mít negativní vliv na osobní a pracovní život lidí, chceme tomu předcházet,“ doplnila později hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Teoreticky tak bude karanténa hrozit pouze v místech, kde nejsou roušky povinné, tj. v domácnostech, venku, při sportu, případně ve školních třídách. 

Od 21. září budou moci lidé urychlit proces trasování. Sebereportování umožní pozitivně testovaným vyplnit na webu formulář o svých kontaktech. To má pomoci hygienikům.

Kvůli velkému počtu nových případů Vojtěch minulý týden téměř ze dne na den rozhodl o plošném nošení roušek ve všech vnitřních prostorech v Česku. V Praze, kde denně přibývá v posledních dnech více než sto nakažených, navíc už několik dní musí bary a restaurace zavírat mezi půlnocí a šestou hodinou ráno.

K tomuto zpřísnění od pondělí přistoupil kvůli zhoršení epidemiologické situace také Středočeský kraj a Uherskohradišťsko.

Můžeme ještě přitvrdit, naznačil ministr další možná opatření

Domácí

Za neděli přibylo 792 nových případů nákazy, což je nejméně za posledních několik dní, kdy se přírůstky pohybovaly nad tisícovkou. Každým dnem přibývá hospitalizovaných, kterých je podle pondělního vyjádření premiéra Andreje Babiše nyní 305. Z toho je podle posledních zveřejněných údajů na webu ministerstva zdravotnictví 69 ve vážném stavu.

Podle ministra zdravotnictví mají nemocnice zatím stále velkou rezervu v kapacitách a jsou schopny zvládnout i „násobně větší počty“. Prioritou je však podle něj systém na sledování volných kapacit, aby případně nedošlo k přeplnění některého zařízení.

„Není to o těch absolutních číslech nárůstů, ale mnohem zásadnější věc je skutečně řešit otázku hospitalizací, využití plicní ventilace, přístrojů na mimotělní oběh a lůžek intenzivní péče,“ přednesl Vojtěch s tím, že do systému musejí začít všechny nemocnice hlásit své volné lůžkové kapacity. „I záchranné služby musí vědět, kde je volno, aby nikde nebloudily s covid pozitivním pacientem,“ dodal.

Nerovnoměrné počty lůžek

Vojtěch v pondělí popsal, že volná je více než čtvrtina kapacit lůžek na jednotkách intenzivní péče (ARO a JIP), 58 procent plicních ventilací a 7870 lůžek s kyslíkem. Případně mohou být připravena lůžka nová.

Sledovat a důsledně hlásit kapacity je důležité i kvůli tomu, že rozložení lůžek po celé České republice není rovnoměrné. Nejvíce hospitalizovaných pacientů je podle Vojtěcha momentálně například ve Fakultní nemocnici v Brně, v Hradci Králové či Plzni.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum, epidemiologa a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly Česko čelí druhé vlně epidemie. Počty podle něj ještě několik týdnů porostou, než se začnou projevovat znovu zavedená opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám