Hlavní obsah

Bulovka je připravena na druhou vlnu epidemie. Prohlédněte si jednotku intenzivní péče

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Každým dnem přibývá množství pacientů s koronavirem. Česko zavádí nová a nová opatření k zamezení růstu. Přestože lékaři ještě nehovoří o druhé vlně, jsou připraveni na případný nárůst hospitalizovaných. Kamera Novinek se byla podívat na jednotku intenzivní péče v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Bulovka je připravena na druhou vlnu epidemie. Prohlédněte si jednotku intenzivní péčeVideo: Novinky

 
Článek

„Na JIPu máme základně dvě jednotky intenzivní péče, jedna je takzvaná resuscitační, tam je 6 lůžek, druhá je intermediální, tam je 5 lůžek. V současné době máme 2 pacienty, pokud se týká covidu, na resuscitační a dva na intermediální, čili těch pacientů je v této péči zatím málo. Plynule se to samozřejmě mění, ale nic dramatického se v tomto směru neděje,“ vysvětlila Novinkám Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Pacienti na resuscitačním oddělení jsou na umělé plicní ventilaci, protože jejich stav je život ohrožující. Jsou ale stabilizovaní. Další je v kritickém stavu a poslednímu pacientovi se daří dobře.

Počty nakažených rostou napříč republikou

Domácí

Pracovníci jsou v ochranném režimu

Na infekční klinice nezáleží, zda má pacient koronavirus nebo trpí jinou chorobou, zdravotníci pracují v takzvaném ochranném režimu, což znamená, že musí mít ochranné pomůcky vždy.

„Pokud se týká režimu covidu, tak máme respirátory vyšší třídy FFP3, jsou v celotělových oblecích, které chrání ruce, nohy, hlavu, plus mají tyto respirátory. Takto oděni se pohybují vždy, když k pacientovi jdou,“ popisuje lékařka a dodává:

„Ošetří pacienta, udělají to základní, co musí. Jsou určitá pravidla, jak se oděv má pak svlékat. Odloží se do dekontaminačních košů, které jsou uzavřené, pak člověk vychází do prostoru, kde je chráněn běžnými prostředky. Když by tam musel opět vstoupit, tak to musí celé podstoupit znovu.“

Na druhou vlnu jsou připraveni

Podle lékařky sice narůstá počet nakažených, ale nejedná se o druhou vlnu. Pokud by se tak ale mělo stát a byla by potřeba hospitalizace většího množství pacientů, je nemocnice připravena.

Půl roku odebírá lidem vzorky na covid. Důležité je šířit mezi lidmi klid, říká

Domácí

„To je transformace, kterou jsme měli i na jaře, transformace nejen naše, ale všech nemocnic. My jsme samozřejmě transformovali jak naše standardní oddělení, tak ARO, respektive urgent. Tím se navyšují počty pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Navíc každý kraj má svého koordinátora intenzivní péče právě pro tyto situace. Pokud ta kapacita stačí, tak pacienty přijímáme, pokud ne, tak kapacitně další nemocnice a velká zdravotnická zařízení budou přijímat pacienty stejně, jako tomu bylo dřív.“

Reklama

Výběr článků

Načítám