Hlavní obsah

Služby a restaurace jen pro očkované. Testy už se uznávat nebudou

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu potvrdil, že předloží vládě návrh na zrušení plošného uznávání covidových testů jako dokladu bezinfekčnosti pro volnočasové aktivity. Stát by se tak mělo od pondělí. Vojtěch zároveň varoval, že opět hrozí přehlcení nemocnic a kapacit JIP. Bez opatření bychom mohli mít více hospitalizovaných než při vrcholné vlně na jaře.

TK ministra zdravotnictví Adama VojtěchaVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme ve velmi vážné situaci, o tom svědčí nesporně včerejší počet diagnostikovaných případů. Problém je, že se nám nákaza mnohem více dostává do rizikových skupin. Není to pouze o tom jednom čísle, ale je to o dalších entitách, které se poměrně výrazně zhoršují,” prohlásil na úvod mimořádného brífinku ministr zdravotnictví v demisi Vojtěch.

Babiš: Zpřísníme. Od pondělí bude uznáváno pouze očkování a potvrzení o prodělání covidu

Domácí

Podle něj již není na co čekat, proto ve čtvrtek navrhne vládě schválení tzv. bavorského modelu. Skončí tak uznávání antigenních a, až na výjimky, také PCR testů k prokazování bezinfekčnosti.

Jsme přesvědčeni, že epidemie se nešíří kvůli očkovaným. To neznamená, že se nemohou nakazit, ale očkovaní nezaplňují nemocnice.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Lidé, kteří chtějí využít služeb, zajít si do restaurace, někde se ubytovat nebo se zúčastnit hromadných akcí, se budou muset prokázat už jen certifikátem o dokončeném očkování nebo potvrzením o prodělání covidu-19 v posledních 180 dnech.

Stejné opatření bude platit také pro svatby, pohřby a další podobné akce.

Fiala: Čísla jsou hrozivá a situace se vládě vymyká z rukou

Domácí

Výjimky budou mít podle české hlavní hygieničky Pavly Svrčinové děti do 12 let, které se, stejně jako doposud, nebudou muset prokazovat vůbec. Testy budou moci i nadále využívat mladí od 12 do 18 let či lidé, kteří mají nějaké kontraindikace.

TK ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha 17.11.2021Video: Novinky

Lidé, kteří jsou po první dávce nebo ještě nemají dva týdny po druhé, budou muset předložit společně s potvrzením o dávce také PCR test. Rozočkovaní lidé budou mít zdarma pět PCR testů za měsíc. Lidé, kteří mají dokončené očkování, mají nárok na dva PCR testy zdarma měsíčně.

Svrčinová taktéž uvedla, že největší ohnisko nákazy není ve škole, ale ve výrobním závodě.

Hrozí přehlcení nemocnic. Vojtěch apeluje na očkování

Často podle Vojtěcha zaznívá, že na současném zrychlení šíření nákazy mají velký podíl očkovaní lidé, kteří se nemusí na rozdíl od neočkovaných testovat, a tudíž covid skrytě šíří. Tento argument odmítl.

Pandemie neočkovaných se potvrzuje: tvoří většinu nakažených, hospitalizovaných i zemřelých

Domácí

„Jsme přesvědčeni, že epidemie se nešíří kvůli očkovaným. To neznamená, že se nemohou nakazit, ale očkovaní nezaplňují nemocnice. Neočkovaní mají často těžší průběh. Pokud chceme zabránit přehlcení JIP, tak musíme konat, protože ty nejhorší scénáře ukazují, že bychom mohli dosáhnout na čísla podobná jarní vlně, možná i horší,” varoval Vojtěch.

„Podobně je to i v případě mortality. Umírají hlavně neočkovaní. Jsou to relativně mladí lidé a mají těžký průběh,” doplnil.

V této souvislosti Vojtěch apeloval na občany, aby se nechali očkovat „v zájmu ochrany mnoha životů”. Stejně tak žádal lidi, aby se pokud možno vyhýbali hromadným akcím a místům, kde se setkává velké množství lidí.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

I na akcích pod širým nebem, například na adventních trzích, by se měli chránit respirátorem. Zaměstnavatelé by taktéž podle Vojtěcha měli v co největší míře umožnit svým zaměstnancům home office, aby se snížil počet kontaktů.

Za úterý v Česku přibylo 22 479 nově nakažených, což je největší denní nárůst od vypuknutí epidemie loni v březnu. Oproti číslům z minulého úterý, kdy bylo zaznamenáno 11 553 přírůstků, jde o téměř dvojnásobek.

Hospitalizováno s covidem je ke středečnímu ránu 4425 lidí, z toho 61 jich je v těžkém stavu. Podle publikovaných dat ministerstva zdravotnictví je volných jen 21 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 23 procent lůžek s kyslíkem.

ON-LINE: Přibylo 22 479 nakažených, nejvíce od začátku pandemie

Domácí

Nemocnice musí kvůli vysokým počtům covidových pacientů výrazně omezovat péči, v některých regionech už znovu vypomáhají zdravotníkům vojáci.

Za úterý zemřelo 84 lidí s covidem, což je téměř srovnatelné číslo jako za celý červenec, srpen a září dohromady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám