Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví objednalo 5000 dávek tablet proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací Práva objednalo ministerstvo zdravotnictví zhruba pět tisíc dávek antivirotika molnupiraviru. Lék ve formě pilulek v pátek doporučila Evropská léková agentura (EMA) k léčbě rizikových pa­cientů ohrožených těžkým průběhem covidu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oproti jiným lékům má forma tablet velkou výhodu. Nakaženým by je při rozbíhající se nákaze mohl předepsat lékař a pacient by se dál léčil doma. Riziko, že skončí v nemocnici, by se při včasném podání snížilo asi o polovinu.

„Efekt podávání tabletek v prevenci nebo nejčasnějších fázích onemocnění má smysl a asi i větší než pak léčit rozjetou infekci. Pokud by bylo antivirotikum, které by bylo efektivní a bezpečné k podávání, a molnupiravir vypadá, že by takový mohl být, tak to určitě smysl má,“ řekl Právu přednosta KARIM 2. LF UK ve FN v Motole Tomáš Vymazal.

Pilulka proti covidu dostala zelenou v Británii

Evropa

Dostupnost antivirotik, která se podají hned na začátku a zabrání vážnému rozvinutí nemoci, by mohla podle místopředsedy České imunologické společnosti Ilji Stříže do určité míry zastoupit i nákladnou léčbu monoklonálními protilátkami.

„Výhodou je kromě nižší ceny zejména tabletová forma léku, která umožňuje, aby byl podáván praktickými lékaři bezprostředně po zjištění pozitivity,“ vysvětlil Právu Stříž.

To, že by si pilulky naordinovali sami pacienti doma, podle něj zatím není pravděpodobné. „Zatím není dost zkušeností s případnými nežádoucími účinky, a proto by měl být podáván jen osobám ve vysokém riziku těžkého průběhu. To musí posoudit lékař,“ dodal.

Británie průkopníkem

Po tabletách molnupiraviru od společností Ridgeback Biotherapeutics and Merck Sharp & Dohme jako první sáhla Británie. Rizikovým pacientům (např. seniorům nad 60 let) s příznaky ho doporučuje podat do pěti dnů při mírném nebo středně těžkém průběhu nemoci. Takřka stejné podmínky včera pro podání doporučila i EMA.

EMA odsouhlasila léčbu novým lékem proti covidu

Zahraniční

„Lék, který teď není v EU registrován, lze použít k léčbě dospělých s covidem-19, kteří nepotřebují doplňkový kyslík a kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku rozvoje závažného onemocnění,“ uvádí EMA.

Lék byl původně vyvinut na léčbu chřipky. České úřady musejí vyřešit ještě administrativní překážky a použití zatím neregistrovaného přípravku dočasně schválit. Aby si lék mohli lidé vyzvednout v lékárně na předpis, musí se najít cesta, jak by jej pojišťovny hradily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám