Hlavní obsah

Americká firma Merck požádala o schválení léku proti covidu

Washington
Aktualizováno

Lék proti covidu už je blízko k veřejnému používání. Americká farmaceutická firma Merck požádala federální Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení nouzově používat antivirotikum molnupiravir. Orálně podávaný medikament by měl až o polovinu snižovat riziko, že člověk nakažený covidem-19 zemře. Česká vláda čeká na vyjádření infektologické společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mimořádný dopad této pandemie vyžaduje, abychom postupovali s nebývalou naléhavostí, a proto naše týmy předložily FDA žádost pro schválení molnupiraviru 10 dní od obdržení údajů,” uvedl v prohlášení šéf Mercku Robert Davis.

Ředitel společnosti dodal, že je připraven urychleně spolupracovat s regulačními orgány po celém světě, aby se lék proti covidu dostal co nejdříve k co největšímu počtu pacientů.

Průlom v léčbě covidu, tabletka molnupiraviru snižuje na polovinu riziko úmrtí

Amerika

Žádost o nouzové použití přichází jen pár dnů poté, co Merck zveřejnil výsledky z poslední fáze klinické studie. Ta ukázala, že lék snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí přibližně o 50 procent.

Svět si od molnupiraviru hodně slibuje. Americká administrativa už v červnu odsouhlasila nákup molnupiraviru v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (26,3 miliardy korun). Novozélandská vláda si objednala 60 tisíc dávek.

Merck očekává, že do konce letošního roku zvládne vyrobit celkem 10 milionů dávek.

Nadějné léky proti covidu jsou blízko

Koronavirus

Česká vláda zatím kroky k sehnání molnupiraviru nepodnikla, čeká na vyjádření infektologické společnosti.

„Předpokládáme, že molnupiravir dostane souhlasné odborné stanovisko a bude následně objednán a hrazen v režimu specifického léčebného programu. V současné době je z antivirotik dostupný favipiravir pro ambulantní a remdesivir pro nemocniční léčbu,” odpověděl na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Reklama

Výběr článků

Načítám