Hlavní obsah

Mapa: Kde za 14 dnů přibylo nejvíce nakažených seniorů

Novinky, Klára Beranová
Praha

Počet seniorů s koronavirem stále stoupá. A čím více se jich nakazí, tím větší bude nátlak na zdravotnická zařízení. To v pátek uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Novinky proto na základě dat ministerstva zdravotnictví přinášejí přehlednou mapu okresů, která ukazuje, kde za posledních 14 dnů přibylo nejvíce nakažených seniorů.

Článek

Prvenství drží Praha. Za posledních 14 dnů se tam nakazilo koronavirem 1126 lidí v rizikové skupině 65+. Polovina z nich, 538, je dokonce starší 75 let.

MAPA: Kde nejrychleji přibývají nakažení a kde je jich nejvíce

Domácí

Situace ale není o moc lepší ani v jiných českých krajských městech. Například v Ostravě se nakazilo koronavirem 352 seniorů, což je v přepočtu na počet obyvatel více než v Praze. V Brně je to pak 309, v Liberci 184 a v Plzni 159. V Olomouci za poslední dva týdny přibylo 194 pacientů s koronavirem v rizikové skupině 65+.

Nejméně nakažených naopak přibylo v okresech Rokycany (17), Domažlice (18), Prachatice (21), Most (21), Jičín (25) nebo Český Krumlov (26). Všechny údaje jsou k úterý 13. 10.

Proč jsou data důležitá?

Tato data jsou důležitá hlavně kvůli tomu, že čím více bude přibývat nemocných seniorů, tím více bude zahlcen nemocniční systém v daném regionu. Jedná se totiž o rizikovou skupinu, ve které lidé častěji potřebují lékařskou pomoc, pokud se koronavirem nakazí.

Černý: Čeká nás několik těžkých týdnů, kolaps systému ale nehrozí

Domácí

I podíl nakažených seniorů na celkovém počtu nakažených stále stoupá. Zatímco v září bylo ve skupině 65+ přes 14 procent lidí, v říjnu je to již více než 20 procent. „V říjnu se tak nakazilo 9500 lidí starších 65 let,” uvedl k tomu v pátek Dušek.

Dušek: Pokud opatření nezaberou, do konce října máme 250 tisíc nových případů

Domácí

Ten si takový nárůst za poslední dva týdny vysvětluje například tím, že přibývá clusterů, které se vytvořily například v domovech pro seniory. Tam se jich od začátku září nakazilo přes 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám