Hlavní obsah

Černý: Čeká nás několik těžkých týdnů, kolaps systému ale nehrozí

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku čeká kvůli epidemii koronaviru několik těžkých týdnů, kolaps zdravotnické péče ale nehrozí. Na páteční tiskové konferenci to uvedl vedoucí Klinické skupiny COVID a Dispečinku intenzivní péče při ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedoucí klinické skupiny Covid Vladimír Černý

Článek

K pátečnímu dopoledni se v nemocnicích s covidem léčilo 3002 pacientů. Na jednotkách intenzivní péče je 479 lidí, 279 jich potřebuje umělou plicní ventilaci a sedm pacientů je odkázáno na podporu mimotělního oběhu (ECMO).

Dříve zveřejněné grafy ukazovaly, že dostupná kapacita by se na konci října mohla vyčerpat. Epidemiologové ale počítají s navýšením kapacit systému o 5000 lůžek s kyslíkem a 800 až 1000 lůžek kategorie ARO a JIP.

Bude ale podle Černého nejspíš třeba odkládat jinou péči, „kterou zastavit lze”. U urgentní medicíny ani onkologických pacientů by podle něj k odkladům docházet nemělo.

Dušek: Pokud opatření nezaberou, do konce října máme 250 tisíc nových případů

Domácí

Černý odmítl, že by úmrtí pacientů s covidem-19 bylo selháním systému. „U mnoha pacientů smrti nelze zabránit ani maximální možnou léčbou,” připomněl.

Při rizikovém scénáři by podle predikcí mohlo během října zemřít až 1755 osob, při zpomalení růstu nakažených by to mohlo být 966 lidí.

Černý konstatoval, že „jedinou cestou ke snížení smrtnosti je ochrana rizikových skupin”. Mezi ty patří lidé vyššího věku, ale také lidé obézní, cukrovkáři nebo lidé s vysokým krevním tlakem a dalšími chronickými chorobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám