Hlavní obsah

Maláčová se vzdává. Podpoří opoziční návrh na zmrazení poslaneckých platů

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve čtvrtek ustoupila od svého návrhu na snížení platů poslanců a podpoří pirátský návrh na zmrazení platů v roce 2021. Vládní koalice ANO a ČSSD spolu s Piráty také chce, aby se platy politiků a ústavních činitelů od roku 2022 odvíjely od průměrné mzdy v celé ekonomice a nikoli jako dosud od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

„Můj návrh se nesetkal s podporou. Několik týdnů a měsíců jsme se snažili najít řešení. Chci se připojit k pirátskému návrhu a děkuji za něj. Je to návrh, který má největší podporu, a my jako sociální demokracie se k němu připojujeme,“ uvedla ve čtvrtek Maláčová.

Maláčová chce snížit platy poslanců, ministrů i senátorů

Domácí

Ministryně nicméně dříve uvedla, že navrhne snížení platů. Platy by podle ní měly dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy. Ta je nyní 14 600 korun, což vynásobeno pěti je 73 tisíc. Nakonec ale tento návrh do Sněmovny ani nepředložila.

Piráti navrhují zmrazení platů politiků. Babiš je pro, Maláčové návrh na snížení má za nereálný

Domácí

Piráti pak spolu s lidovci a STAN naopak navrhli pouze jejich zmrazení. „Jde o to, aby příští rok byly ty platy stejné jako letos. Počítám, že u běžného poslance ve Sněmovně by to bylo bez toho navýšeno asi o 10 tisíc korun hrubého měsíčně,“ sdělil dříve Novinkám místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Návrh podpoří i ANO 

Návrh se má vztahovat na ústavní činitele. Těmi jsou například poslanci, ministři, senátoři nebo prezident republiky. Stát by celkově na jejich platech mohl příští rok ušetřit až půl miliardy korun.

Poslanci se pohádali o zmrazení svých platů

Domácí

Pirátský návrh podpoří také hnutí ANO. „Podpoříme, aby se platy ústavních činitelů ze solidarity ke společnosti zmrazily,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Odměny politiků podle platů v celé ekonomice 

Po dohodě vládní koalice a opozičních Pirátů ještě šéf klubu ČSSD Jan Chvojka navrhl, aby se od roku 2022 platy politiků odvíjely od průměrné mzdy v celé ekonomice. „To zahrnuje podnikatelskou i nepodnikatelskou scénu,“ přiblížil Chvojka. Nyní jsou platy politiků navázány na vývoj platů v nepodnikatelské sféře.

STAN odsouhlasili jednání s Piráty o spolupráci

Domácí

Základní měsíční plat poslance a senátora by tak v příštím roce zůstal na letošní úrovni 90 800 korun. Základní plat prezidenta by i nadále činil 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun.

V roce 2022 by se pak platy odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že základní plat poslance by mohl být v roce 2022 92 600 korun.

Návrh na zmrazení platů projednávali poslanci ve čtvrtek ve druhém čtení. Definitivní schvalování zákona by mělo být ještě v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám