Hlavní obsah

Maláčová chce snížit platy poslanců, ministrů i senátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby si poslanci, senátoři a ministři snížili platy. Ty by podle ní měly dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy. Řekla to ve středu v Poslanecké sněmovně.

Foto: ČTK

Jana Maláčová

Článek

„Navrhnu snížení platů ústavních činitelů. Je velmi důležité, aby se začínající recesí byly kopírovány i tyto platy, aby se ukázalo společnosti, že jako vláda začneme šetřit,” prohlásila ve středu ve Sněmovně ministryně Maláčová.

Od ledna činí minimální mzda 14 600 korun, což, vynásobeno pěti, je 73 000 korun

Zatím chce snižovat platy pouze u poslanců, senátorů a ministrů. Například u soudců se snižováním zatím nepočítá.

Návrh by měla mít Maláčová hotový příští týden. Do budoucna by chtěla, aby platy ústavních činitelů byly pevně svázány s minimální mzdou. „Je to nejlepší měřítko, které zobrazuje hospodářskou kondici,” uvedla Maláčová.

Od ledna činí minimální mzda 14 600 korun, což, vynásobeno pěti, je 73 000 korun. Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 korun hrubého. Ale řada z nich má plat vyšší kvůli funkcím a členství ve výborech.

Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243 800 korun a šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127 800 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám