Hlavní obsah

Poslanci se pohádali o zmrazení svých platů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrh Pirátů, STAN a lidovců na zmrazení platů ústavních činitelů a soudců pro příští rok ve středu ve Sněmovně narazil na první překážku. Kvůli časovému presu chtěli předkladatelé projednat zákon ve zkráceném řízení, tedy během jediného hlasování, ale poslanecké frakce ODS a TOP 09 takový krok vetovaly. Návrh na zmrazení prošel prvním čtením.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ne středční schůzi Sněmovny.

Článek

Sněmovní většina nakonec přes odpor ODS a TOP 09 schválila alespoň zkrácení projednávání na třicet dnů. Pokud návrh projde celým procesem, bude platit později než 1. ledna, jak bylo původně v plánu, zřejmě až 1. března.

Ve hře je zbrzdění očekávaného růstu příjmů činitelů příští rok na letošní úroveň. V případě poslanců a senátorů se hraje zhruba o patnáct tisíc korun měsíčně.

Blahopřeji vám, že jste hrdinně uhájili zvýšení platů aspoň na dva měsíce
šéf klubu Pirátů Jakub Michálek

Letos činí základní plat zákonodárce 90 800 korun hrubého měsíčně, k tomu náleží náhrady až 62 700 Kč před zdaněním. Výše platů zákonodárců tak na začátku příštího roku dosáhne 98 900 Kč hrubého, náhrady pak 67 700 Kč.

„Takže vám blahopřeji, že jste hrdinně uhájili zvýšení platů aspoň na dva měsíce,“ vyčetl pravici postoj šéf pirátského klubu Jakub Michálek. Piráti návrh zdůvodnili důsledky koronavirové krize, které by měly nést i ústavní špičky.

Svým vyjádřením rozpoutal Michálek hádku. „Doufám, že jsem vás nezamrazil,“ pravil šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s dovětkem, že jeho klub vetoval pouze zrychlené projednávání návrhu zákona.

Ubrat politikům? Ve Sněmovně je už čtvrtý návrh

Domácí

Poslanci se pak střetli o to, která ze stran v minulosti kdy podpořila nebo nepodpořila snižování nebo zvyšování příjmů ústavních činitelů. „Veřejnost by uvítala, kdybychom nezamrazili platy politiků, ale spíš ty politiky,“ prohlásil šéf klubu SPD Radim Fiala v narážce na kluby, které vetovaly rychlé schválení.

V případě schválení zmrazení platů tak např. plat prezidenta zůstane 302 700 Kč, namísto 329 600 korun, šéfa parlamentní komory 243 800 korun místo 265 600 Kč, premiéra 243 800 místo 265 600 korun a u ministra 173 200 vedle očekávaných 188 700 korun. Zmrazí se i platy soudců.

Reklama

Výběr článků

Načítám