Hlavní obsah

Maláčová opět šije do ANO, Babišovo hnutí má prý šílené plány

Praha

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na svém Facebooku varovala před vládou hnutí ANO a ODS, která by mohla vzniknout po říjnových volbách do dolní komory. S ANO je přitom sociální demokracie ve vládě již osmým rokem. Šéf ODS Petr Fiala to odmítá, podle něj je Maláčová touto myšlenkou posedlá. Považuje to za zoufalou snahu překročit hranici pro vstup do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Mám strach, že příští vládu bude tvořit hnutí ANO s ODS a budou škrtat, privatizovat a dotáhnou své šílené plány, které jim ČSSD v letech 2006–2013 naštěstí překazila,” napsala na sociální síť Maláčová, jejíž ČSSD je ve vládě s hnutím ANO již osmým rokem.

Nad tím se pozastavil šéf ODS Petr Fiala. „Paní ministryně Maláčová je posedlá myšlenkou na povolební koalici ODS a ANO. Toto strašení vyznívá zcela směšně od někoho, jehož strana sedí 8 let ve společné vládě s ANO,” napsal Novinkám.

„Považuji to od paní ministryně za součást zoufalé snahy ČSSD překročit pětiprocentní hranici. Nesmysly a lži k tomu asi nepomohou. My chceme po volbách změnit ČR k lepšímu, to však nejde s těmi, kteří zemi zatáhli do současných problémů. Slova paní ministryně nelze ani v tomto případě brát vážně,” doplnil.

Hamáček varoval před vládou ANO a ODS. S Babišem je přitom ve vládě už osmým rokem

Domácí

Není to totiž navíc ani poprvé, co se členové ČSSD k možné povolební spolupráci ANO s ODS vyjadřují.

Před vládní koalicí ODS a ANO varoval v lednu i šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Předseda strany uvedl, že ANO se stále více posouvá na pravou část politické mapy.

Návrat hnutí ANO doprava? Korunní princ Vondrák chce vládnout s ODS

Domácí

„Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou,” řekl Hamáček.

Politolog: ČSSD je politicky mrtvá 

Spekulace o povolební spolupráci ANO s ODS umocnil v minulých týdnech Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Ten naznačil, že se o prosazení spolupráce s ODS zasadí.

Maláčová se proti koalici ANO a ODS vymezila v době, kdy sociální demokracie bojuje o vstup do dolní komory. Průzkumy ČSSD připisují kolem pěti procent. Kantar v červnu preference strany dokonce ohodnotil 3,5 procenta.

Proč Piráti a STAN ztrácejí? Netají se zvyšováním daní, míní politologové

Domácí

„Já sociální demokraty považuju za téměř politicky mrtvé. Musel by se stát zázrak, aby se do Sněmovny dostali,” okomentoval pro Novinky pozici ČSSD před časem politolog z CEVRO Institutu Ladislav Mrklas.

Ze strany odcházejí také výrazné tváře. Ve volbách do Poslanecké sněmovny nebude kandidovat například bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček či bývalý senátor Jiří Dienstbier.

Reklama

Výběr článků

Načítám