Hlavní obsah

Proč Piráti a STAN ztrácejí? Netají se zvyšováním daní, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pokles čísel koalice Pirátů a STAN ve volebních průzkumech, kde je po několika měsících opět v čele předstihlo hnutí ANO, může podle oslovených politologů jejich pohled na daně. Vliv mají ale i starší výroky členů koalice nebo představení kandidátů na ministry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

„Piráti byli vidět během jara jako kritici vlády, velmi příjemně působila také jejich agenda digitalizace. Atraktivní byli i pro mladé, například z hlediska legalizace konopí,” řekl Novinkám politolog z Masarykovy univerzit Lubomír Kopeček.

Na úspěchu v průzkumech se podle něj podílel i úspěch hnutí STAN v krajských a senátních volbách.

ANO posiluje a vyhrálo by volby. Šlachta před komunisty i ČSSD

Parlamentní volby

Za aktuálním poklesem preferencí vidí Kopeček mimo jiné představení kandidátů, kteří se v případě úspěchu koalice Pirátů a STAN mají ujmout jednotlivých ministerstev.

A uškodily jim podle něj také starší výroky představitelů strany (Šéf Pirátů Ivan Bartoš například před lety uvedl, že by neměl problém, kdyby byla Evropa muslimská - pozn. red.). „To může být brzda růstu. Vztah řady voličů k této formaci je poměrně slabý,” doplnil.

Voliče ztrácí kvůli pohledu na daně 

Podle politologa Ladislava Mrklase z Cevro institutu Piráti soupeří o voliče s koalicí Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

„Ta v oblasti daní nehovoří o zvyšování, Piráti o tom mluví otevřeně. To je může stát podporu té části voličů, kteří jsou pravicoví a tohle tak nechtějí slyšet,” řekl Novinkám Mrklas.

Piráti a STAN představili 10 největších korupčních kauz. Šijí hlavně do ODS

Domácí

Za nynějším poklesem voličských preferencí může také podle Mrklase být paradoxně jejich předchozí vzestup až na špici průzkumů.

„Rozebíral se každý krok, který udělali. Byli asi přesvědčeni, že už nemusí nic moc dělat, ale stačí jim obhajovat jejich pozici. To je ale nebezpečné.”

„Ukázalo se také, že mají řadu kontroverzních výroků, což je dobíhá,” doplnil Mrklas.

„ČSSD je politicky mrtvá”

Překvapením v průzkumu společnosti Median je i hnutí Přísaha Roberta Šlachty, která předběhla sociální demokraty i komunisty.

Petříček odstoupil z pražské kandidátky ČSSD do voleb. Kritizoval kšeftování s hlasy

Parlamentní volby

„Je to alternativa pro voliče ANO a SPD. Je to formace, která může pomýšlet dokonce i na lepší výsledek. Je ale postavená na jednom člověku a jednom tématu. Pokud by byl ten člověk zpochybněn, tak může spadnout pod pět procent,” zdůvodnil Mrklas.

Také podle Kopečka hnutí Přísaha stále bojuje o to, aby se dostala přes pět procent.

„Řada voličů říká, že ho bude volit, ale není to pevná voličská podpora. Něco atraktivního se může objevit například u hnutí ANO, kterým nyní Přísaha bere voliče. Ti se pak mohou vrátit zpět,” doplnil Kopeček.

Z pražské kandidátky ČSSD odstoupil i Dienstbier. Na protest proti Stropnickému

Domácí

Na hraně pěti procent je i ČSSD. „Já sociální demokraty považuju za téměř politicky mrtvé. Musel by se stát zázrak, aby se do Sněmovny dostali,” sdělil k tomu Novinkám Mrklas.

Reklama

Výběr článků

Načítám