Hlavní obsah

Návrat hnutí ANO doprava? Korunní princ Vondrák chce vládnout s ODS

Spekulace, že se hnutí ANO plánuje znovu obrátit na pravicové voliče, nově umocnilo oznámení Moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO). Politik uvedl, že bude na podzim opět kandidovat do Sněmovny, a naznačil, že se zasadí o prosazení spolupráce s ODS. Předseda ODS Petr Fiala to označil za nereálné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO)

Článek

„Pokud chceme být hnutí pro všechny, tak to musíme vyvážit z pravé strany. Takže je potřeba se trochu vrátit k principům pravicové politiky,“ řekl Vondrák Novinkám.

Nechápe prý také, proč se mluví jako o nejpravděpodobnější povolební spolupráci o koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a koalici Pirátů se STAN. „Pokud se (předseda ODS Fiala) definuje a je konzervativním pravicovým politikem, tak mně spolupráce s Piráty připadá mnohem komplikovanější než spolupráce s ANO,“ doplnil.

Babiš: Zasloužili bychom si vyhrát volby

Domácí

Zároveň zopakoval slova předsedy hnutí Andreje Babiše (ANO), který v nedělní Partii na Primě prohlásil, že jsou Piráti jedinou stranou, s kterou by hnutí ANO nemělo vytvořit koalici.

Ostravské námluvy

O to, že Vondrák nakonec vede kandidátku ANO na severní Moravě, se měl podle Seznam Zpráv zasadit sám Babiš. Na konci dubna se měl vydat do Ostravy a přemluvit oblíbeného politika, aby kandidoval v kraji, jenž je pro hnutí klíčový, v roce 2017 zde získalo přes 35 procent.

Schůzka s Babišem měla údajně mít i další téma: premiérské křeslo. Úvahy, že ho Babiš po volbách uvolní, aby otevřel cestu pro vyjednávání s těmi, kteří spolupráci vylučují kvůli jeho trestnímu stíhání či možnému střetu zájmů, se objevují již déle. Výtkami vůči Babišovi jako hlavní překážkou případné politické spolupráce často argumentuje právě i šéf ODS Petr Fiala.

Jurečka: Z vládní spolupráce s Babišem jsem se poučil

Podcasty a pořady

Vondrák však nyní odmítá, že je ve hře, že by měl Babiše při povolebním vyjednávání nahradit. Připustil však, že je připravený se minimálně zapojit. „Nabídl jsem panu premiérovi, že v případě, že by k tomu (vyjednávání s ODS) došlo, je moje zkušenost s pravicovou politikou za posledních pět let poměrně velká. Máme v (moravskoslezské) koalici ODS a KDU-ČSL a funguje nám to perfektně,“ pochvaluje si Vondrák.

A i přesto, že předseda ODS Fiala možnost povolební spolupráce opakovaně odmítl, trvá Vondrák na tom, že o složení těch, kteří na podzim zasednou k jednacímu stolu, se definitivně rozhodně až po volbách. „(Fiala) má názor, že to bude komplikované, a já jsem naopak názoru, že by to zas tak komplikované být nemuselo. Takže nevidím jako finální rozhodnutí, že to nepůjde,“ řekl Vondrák.

Tři podnikatelé, poslanci ANO dali Babišovi před volbami košem

Domácí

Odklon ANO od pravicové politiky nedávno kritizovala i trojice „podnikatelské smetánky“, která naopak odmítla v dresu hnutí znovu kandidovat. Skupina v čele s majitelem Brano Group Pavlem Juříčkem podotkla, že se podle ní na podnikatele zapomnělo, a to nejenom při koronavirových kompenzacích.

Fiala: Návrat ANO „napravo“ je marketing

Fiala pro Novinky uvedl, že návratu ANO doprava „vůbec nevěří“. „Představy pana hejtmana Vondráka jsou mimo realitu, protože bez pana premiéra Babiše se v ANO nic nestane. Je to jen další ze série marketingových triků,“ uvedl.

Komunisté slovně nepodporují Babišovu vládu, hlasováním ale ano

Domácí

A doplnil, že nebere příliš vážně ani Babišovo vyjádření o úplném vyloučení spolupráce s Piráty. „Pan premiér před volbami v roce 2017 říkal, že nechce vládnou s KSČM, aby to pak čtyři roky dělal,“ odkazoval na toleranční patent mezi vládním ANO s ČSSD a komunisty, kteří ho před časem vypověděli.

Kuba: Nejdřív volby, pak vyjednávání

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), o němž se během zimní koronavirové krize mluvilo jako o stínovém premiérovi, naopak míní, že na vyjednávání po volbách je čas, teď to podle něj není téma.

„V tuhle chvíli by se měli všichni političtí lídři především zabývat tím, jak chtějí zemi řídit a co chtějí voličům nabídnout, a počkat si po volbách, jaké koalice jsou vůbec možné,“ řekl Novinkám.

Benda: Rozpad koalice Spolu jsme řešili. Odlákat voliče TOP 09 se ODS nepodařilo

Domácí

Kuba již dříve mluvil o nespokojenosti straníků s tím, že ODS není osm let ve vládě. Cokoliv vyjma vítězství koalice Spolu tak podle něj vzhledem k širšímu spojení bude znamenat pro ODS prohru.

Reklama

Výběr článků

Načítám