Hlavní obsah

Hamáček varoval před vládou ANO a ODS. S Babišem je přitom ve vládě už osmým rokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Hamáček varoval na sobotním on-line sjezdu Strany zelených před vládou ANO a ODS. Vládnoucí strana se podle něj čím dál tím víc posouvá do pravé části politického spektra. Strana zelených je pro ČSSD nejbližším politickým partnerem, vyplývá to i z vnitrostranické ankety. Strany jednají o možné spolupráci v podzimních sněmovních volbách.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Hnutí ANO se podle Hamáčka stále více posouvá na pravou část politické mapy, stvrdilo to i schválením daňového balíčku. „Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou,” dodal Hamáček.

„Případná cesta bude ještě trnitá, ale jsem přesvědčen, že stojí za to. Pokud společnou řeč najdeme a spojíme síly, tak přispějeme svou sdílenou silou k pozitivní změně,“ řekl Hamáček na sjezdu zelených. V kontextu spolupráce podle něj není největším nepřítelem program a věří, že ani personální či finanční záležitosti, nýbrž čas. Apeloval na to, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci. Připomněl, že ČSSD též promýšlí kooperaci na širší platformě, a to s odboráři nebo nezávislými osobnostmi.

Naštval Babiše, teď Hamáček hrozbu odchodu z vlády odvolává

Domácí

Hamáček očekává, že mnoho otázek Zelených bude směřovat k vládnímu angažmá ČSSD s hnutím ANO. Uvedl, že rozhodnutí vstoupit do vlády nebylo vůbec jednoduché a bylo evidentní, že sociální demokracie zaplatí velkou cenu. I tak to podle něj ČSSD vyhodnotila jako nejméně poškozující ze všech cest, které byly po minulých sněmovních volbách před Českou republikou.

Zelení také uvažovali o účasti na kandidátkách koalice Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Přes několikaměsíční vyjednávání se ale spolupráce neuskuteční, koaliční rada Pirátů a STAN to odmítla.

Hamáček se ptá členů: S kým do voleb?

Domácí

Za jeden z důležitých aspektů považuje Hamáček ochranu demokracie a parlamentarismu. ČSSD podle něj stálo na vládní úrovni hodně sil, aby po celé volební období byla role Parlamentu brána vážně a aktivně. Zdůraznil, že od sociálních demokratů nikdy nikdo neslyšel, že je Parlament žvanírna nebo že zdržuje od práce. Jako o žvanírně o Sněmovně hovořil premiér Andrej Babiš (ANO).

Piráti posilují, ČSSD bez šance, ukazuje průzkum

Domácí

V projevu Hamáček zavzpomínal na filozofa a ekologa Erazima Koháka, který loni v únoru zemřel. Podle vicepremiéra tento někdejší člen sociální demokracie propojoval ideály humanismu a ekologie.

Strana zelených má ve volebních modelech podporu zhruba mezi jedním a dvěma procenty. Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 získali Zelení 1,46 procenta hlasů, nedosáhli tak ani na státní příspěvek. Spolupředsedy Magdalenu Davis a Berga si Zelení do čela strany zvolili loni v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám