Hlavní obsah

Novým šéfem KDU-ČSL je Marian Jurečka

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Klára Beranová, Oldřich Danda

KDU-ČSL v sobotu na mimořádném zvolila za nového předsedu Mariana Jurečku. Dosavadní šéf strany Marek Výborný se postu z rodinných důvodů vzdal.

Záznam: Sjezd KDU-ČSL a volba nového předsedyVideo: ČTK

 
Článek

Jurečka tak porazil v hlasování místopředsedu KDU-ČSL Jana Bartoška a okresního tajemníka Jana Horníčka.

Vyhrál hned v prvním kole volby. Získal 205 hlasů z 357 platných. Jako druhý se umístil Bartošek s 142 hlasy, deset hlasů získal Horníček.

Česko nebude fungovat bez lidí, co chtějí mít děti, řekl nový šéf lidovců Jurečka po zvolení

Domácí

Původně se o místo předsedy ucházel také Tomáš Zdechovský. Ten však krátce před hlasováním kandidaturu na předsedu vzdal. Rozhodl se místo toho kandidovat na místopředsedu strany.

Bartoška a Zdechovský zasednou v předsednictvu

První místopředsedkyní strany byla zvolena Šárka Jelínková. Obhájila tak své dosavadní místo v předsednictvu KDU-ČSL.

Místopředsednické posty obhájili Petr Hladík, Bohuslav Niemiec a Jan Bartošek. Novými členy předsednictva se stali Tomáš Zdechovský a Ondřej Benešík.

Na funkci místopředsedy strany kandidovali také Jiří Mihola a Jan Horníček. Ti však neuspěli.

Výborný stranu vedl od loňského dubna, kdy vystřídal na předsednickém postu Pavla Bělobrádka. Tehdy ve volbě předsedy porazil Jurečku i Bartoška. Postu se rozhodl vzdát kvůli náhlému úmrtí manželky, s níž má tři děti.

Foto: Petr Horník, Právo

Mimořádný volební sjezd KDU-ČSL. Na snímku zleva Jan Bartošek, Marian Jurečka a Tomáš Zdechovský

„Táta je víc než předseda a rodina je více než politika, to nebylo a není klišé. A tak jak jsem mohl jen těžko udělat jiný krok než požádat o změnu předsedy,“ loučil se s funkcí před volbou Výborný.

Na začátek minuta ticha

Hned po zahájení sjezdu delegáti uctili minutou ticha památku všech zemřelých členů KDU-ČSL. Moderátor v souvislosti s pietou výslovně jmenoval Výborného manželku Markétu Výbornou. Minuta ticha byla určena i památce předsedy Senátu, občanského demokrata Jaroslava Kubery, který náhle zemřel v pondělí.

Výborný zopakoval, že nebude veřejně podporovat žádného z kandidátů. „Neučiním tak ani dnes, ani při svém projevu,” řekl. Ocenil, že se o funkci utká více relevantních kandidátů. „V tom jsme unikátní. Svědčí to o tom, že nemáme úplně nouzi o jasně vyprofilované osobnosti. Každá z nich má něco, co mi imponuje. Ke každému z nich bych měl samozřejmě nějaké výhrady, ale nerad bych je hodnotil teď,” uvedl končící šéf lidovců.

Výborný: Lidé mají už po krk koblih, chtějí naději

Dodal, že lepších výsledků strana dosáhne jen tehdy, když její členové půjdou mezi lidi. „Na náměstí, do ulic, do škol, do firem. To je cesta k růstu, a to je cesta k úspěchu,“ řekl Výborný a dodal, že je nutné vytvářet permanentní volební kampaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Končící předseda lidovců Marek Výborný na mimořádném volebním sjezdu KDU-ČSL

„KDU-ČSL má bojovat za rodiče, to je vize, kterou má mít vládní strana,“ uvedl Výborný. Současná vláda podle něj správu země nezvládá, což je vidět, že proti Andreji Babišovi i jeho vládě lidé demonstrují. „Lidé mají až po krk koblih, chtějí vidět světlo na konci tunelu, chtějí naději,“ sdělil z pódia v hotelu Ambassador v Praze.

Pithart: Ideální kandidát dokáže riskovat

Na sjezdu vystoupil i bývalý předseda Senátu Petr Pithart. Lidovcům řekl, že jako hlavní úkol dnešní politiky vidí změnit volební zákon, aby každý hlas měl stejnou váhu. „K tomu je potřeba porazit ve volbách politickou divizi dravé firmy trestně stíhaného podnikatele v těžkém konfliktu zájmů,“ řekl Pithart s narážkou na premiéra Andreje Babiše.

Ideálním kandidátem je podle Pitharta někdo, kdo dokáže riskovat. „Kdo má v sobě více empatie a odolá populismu. Kdo v sobě potlačí chutě a nechutě a kdo o tom dokáže stručně a srozumitelně promluvit. Tedy někdo, kdo dokáže politiku ovlivnit,“ dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Pithart na sjezdu KDU-ČSL

Pithart také již před sjezdem lidovců burcoval, aby se strana spojila s dalšími demokratickými stranami a aby tak dala šanci voličům zvolit vítěze.

Bartošek: Buďme sebevědomí a přestaňme se bát 

Bartošek se ve svém předvolebním projevu jasně postavil za to, že se musí pokusit před sněmovními volbami domluvit na společné spolupráci s dalšími středovými stranami. „Buďme sebevědomí a přestaňme se bát, že nás někdo zašlape,“ řekl Bartošek. V předsjezdových rozhovorech mluvil o tom, že je mu nejblíže ODS.

Koalice? K lidovcům má nejblíž ODS, tvrdí Bartošek

Domácí

Zároveň řekl, že by lidovci konečně měli zapomenout na staré křivdy, čímž narážel na spolupráci s TOP 09, která vznikla odštěpením od lidovců, a také na hnutí STAN, s kterým se lidovcům nepodařila už jednou předvolební koalice.

Jako předseda by byl podle svých slov razantní. „Mám za sebou spoustu zabijaček, a ze všech jsem vyšel jako vítěz, protože vím, kam říznout,“ řekl Bartošek.

Dodal, že ale zároveň pracoval jako terapeut, a umí proto naslouchat a obejmout. Podle Bartoška má strana dobrý program a musí se zaměřit více na pomoc rodinám a razit křesťansky orientované hospodářství, a proto by navrhl další daňové slevy na děti a slevu na poplatníka zvýšit o čtvrtinu, chtěl by zavést společné důchodové pojištění manželů. „Umožníme maminkám jít dříve do důchodu,“ řekl Bartošek.

Lidovci jako populární, ne populistická strana 

Jurečka naopak upozornil na nebezpečí, které by mohlo při spojení před volbami vzniknout a které vzniklo v roce 2017 při spojení se STAN. „Nesmíme zapomenout na legislativní překážky. Nevytvářejme větší očekávání, než která jsou potom realizovatelná, protože nechci, aby ten černý Petr zklamání znovu zůstav v rukách KDU-ČSL,“ řekl Jurečka.

Jurečka ve svém projevu upozornil na dva problémy, které stranu trápí. Podle něho se strana jednak ztrácí v davu demokratických stran, a jednak ztratili členové strany sebedůvěru a elán. „Důležité je vystoupit z bloku demokratických stran. Není na místě myslet na to, s kým budeme tančit na tanečním parketu. Prioritou jsou krajské a komunální volby,“ zdůraznil.

Podle něho musí strana bojovat nejen o voliče vládního hnutí ANO, ale i o voliče TOP 09 a STAN. „Musíme se začít rvát o voliče a dokázat jim, že my hájíme jejich zájmy. A to nejen teď, ale i v budoucnu. Chci abychom byly stranou populární, nikoli populistickou,“ řekl v projevu.

Prioritou podle Jurečka jsou maminky, které by měly za každé dítě dostat v důchodu o pět set korun měsíčně navíc, dostupné bydlení pro mladé, vysokorychlostní tratě nebo celorepubliková lítačka.

Horníček: Nutná je ekologická politika 

Kandiduje i zastupitel Rychnova nad Kněžnou Jan Horníček. Ten apeloval na lidovce, aby dělali důslednou ekologickou politiku, která bude reflektovat nezadržitelné globální oteplování. „Tančíme na Titaniku, ale už jsme narazili na regenerační schopnosti naší planety,“ řekl Horníček.

Dodal, že žádný solidní vědec dnes klimatickou změnu nezpochybňuje. „Nepočítám oba pány Klause a prezidenta, ti nejsou ani solidní ani vědci,“ poznamenal. Podle něj by měli své stranické barvy - modrou a žlutou - smíchat a zezelenat. „Měli bychom mít odvahu říci, že se musíme uskrovnit, než dojde k ekologické katastrofě,“ řekl Horníček.

Kandidáti na šéfa lidovců zatím o koalicích do voleb mluvit nechtějí

Domácí

Zatímco Jurečka je k těmto úvahám s ohledem na volební zákon skeptický, Zdechovský věří, že takováto koalice by měla šanci na úspěch. Podle Bartoška si strany možnou spolupráci otestují při letošních krajských volbách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám