Hlavní obsah

Zdechovský: Lidovci musí Babišovi přebrat seniory

Právo, Oldřich Danda

Europoslanec Tomáš Zdechovský chce v sobotu vyhrát volbu nového předsedy KDU-ČSL. V rozhovoru, který poskytl čtvrtečnímu Právu, také řekl, že věří, že lidovci dokážou lepším marketingem přebrat Andreji Babišovi starší voliče.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Článek

Proč jste se přihlásil do voleb?

Chtěl jsem, aby bylo víc kandidátů než dva, a také rozvířit stojaté vody KDU-ČSL. Musíme si nalít čistého vína. Pokud chceme vyhrávat, tak musí být ve straně vyhrávací atmosféra a nesmíme být zamrzlí před dvěma sty lety. Musíme změnit styl komunikace a být i trochu provokativní. Nechci, aby strana padla pod pět procent, a řekl jsem si, že bych měl nabídnout své zkušenosti, a ne jen být na teplém místě v Bruselu.

A co chcete nabídnout?

Workoholismus a schopnost najít témata, kterými se nikdo jiný nezabývá. Například jiný pohled na migraci a bezpečnost.

Česko by se mohlo stát velmocí v pěstování léčebného konopí

Jiný pohled než vaše kolegyně Michaela Šojdrová, která chce přivézt syrské sirotky z Řecka?

V Hradci Králové máme zkušenost se syrskými křesťany, kteří se dokázali plně adaptovat. Říkám, přiveďme sem celé křesťanské rodiny, které jsou v řeckých táborech. Jsou to většinou vzdělaní lidé a my potřebujeme lékaře, zubaře.

Proč podle vás není u nás o křesťanskou politiku zájem jako v Rakousku nebo Německu?

V Rakousku to už není postaveno na křesťanskodemokratických principech, ale na osobnosti Sebastiana Kurze. Musíme v době, kdy jsou tu marketingové projekty postavené na osobnostech – SPD na Tomiu Okamurovi nebo ANO na Andreji Babišovi –, nabídnout osobnost nějakého vůdce předsedy.

Kandidáti na šéfa lidovců zatím o koalicích do voleb mluvit nechtějí

Domácí

Vy si myslíte, že jste taková osobnost jako premiér Kurz?

Myslím, že dokážu v hodně věcech zaujmout. Musíme také najít a vychovávat lidi na kandidátky do Sněmovny i do Senátu. Neuděláme výsledek jako Kurz, ale můžeme se vrátit k výsledkům Josefa Luxe, tedy okolo devíti procent.

Jste pro to spojit se s jinými stranami před volbami?

Jednáním se nebráním. Určitě bych jednal s Jendou Čižinským a jeho sdružením nebo ODS vedená Petrem Fialou je pro mě přijatelný partner.

Jak chcete bojovat proti Babišovi?

Tím, že se jako on soustředíme na důchodce. To jsou voliči, kteří chtějí stabilitu a jsou často konzervativní, ale KDU-ČSL není schopná jim nic nabídnout. Musíme najít strategii a tyto voliče Andreji Babišovi přebrat a porazit ho.

Šel byste s ním do vlády?

Nedokážu si představit vládu s trestně stíhaným člověkem v takovém střetu zájmů, jako je Andrej Babiš. Se spoustou lidí ANO bych klidně do vlády šel.

Musíme ukázat, že nejsme homofobní strana

Jak moc jste se podle vás diskvalifikoval tím, že jste veřejně počítal, kolik je u lidovců homosexuálů?

Možná to byla chyba. Omlouvám se za ni. Ale myslím, že jsem řadě lidí pomohl udělat vnitřní coming out. Musíme ukázat, že nejsme homofobní strana, a také říci, že tu existují gayové a lesby, kteří nechtějí manželství ani adoptovat děti.

Koalice? K lidovcům má nejblíž ODS, tvrdí Bartošek

Domácí

Jak chcete ukázat, že nejste homofobní, když stejně budete hlasovat např. proti adopcím homosexuálními páry?

Důležité je zracionálnit debatu. Každý si myslí, že v ústavech jsou spousty dětí volných k adopci. Ale to je mýlka. Nechci, abychom tu zavedli byznys, kdy se budou posílat spermie do Indie náhradním matkám. V Nizozemsku se z toho stal obrovský průšvih. Jsem ochoten o tom diskutovat, stejně jako jsem byl první v KDU-ČSL, který šel na Million Marihuana March a tam vedle Pirátů diskutoval.

Vy byste byl pro legalizaci konopí?

Za určitých podmínek ano. Česko by se mohlo stát velmocí v pěstování léčebného konopí. Proč postihovat někoho, kdo má na zahradě tři kytky? Stanovil bych určité legální množství, zbytek by byl nelegální.

Reklama

Výběr článků

Načítám