Hlavní obsah

Koalice? K lidovcům má nejblíž ODS, tvrdí Bartošek

Právo, Oldřich Danda

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek by jako šéf strany chtěl otevřít debatu, zda jít do voleb společně s ODS. Volební sjezd KDU-ČSL se uskuteční v sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Jan Bartošek

Článek

Ani vašim předchůdcům se nepodařilo dostat lidovce od smrtelné hranice pěti procent, proč si myslíte, že se to podaří vám?

Jestli se to má povést, tak se to povede pouze nám všem – celému vedení a všem členům KDU-ČSL. Musíme ale opustit politiku stranických schůzí. Ty v určité míře zachováme, ale musíme se víc než politiky stát sousedy a vyrazit mezi lidi a být aktivnější. Další věc je lidovecká bolístka, musíme zefektivnit naše PR aktivity, zareagovat na dobu a zjednodušit naše poselství a být srozumitelní.

Není to prostě tak, že o lidoveckou politiku není v Česku zájem?

Politika KDU-ČSL – konzervativní hodnoty, stabilita, ochrana rodiny – podle mého stále oslovuje lidi, zvláště mladé.

Chci být šéfem KDU-ČSL, oznámil Jurečka

Domácí

Kdyby to tak bylo, tak by Piráti neměli kolem 13 procent a mladí by volili vás.

Mám zkušenost s tím, že řada našich mladých voličů sympatizuje s konzervativními hodnotami a ani nechodí do kostela.

Když jste zvažoval, zda do volby půjdete, přemýšlel jste o tom, že se můžete stát hrobařem lidové strany?

Tuto obavu nemám. Věřím KDU-ČSL. Lidová strana je tady přes sto let a hodnoty, na kterých vznikla, zde stále jsou a platí. A věřím, že tu bude ještě dalších sto let.

Jak chcete zjednodušit témata a dostat je k lidem?

Mám představu lidovecké televize, kde bychom odlehčeným způsobem ukazovali, jak pracujeme a co se u nás děje. Chtěl bych víc vtáhnout do politiky i naše podporovatele pomocí sociálních sítí.

Spojení s jinou stranou by podle vás nebylo řešení?

Chci budovat hlavně silnou značku KDU-ČSL, abychom byli svobodní pro další volbu. Piráti lákají STAN, je možné, že půjdou do voleb spolu. My si budeme moci zvolit, zda jít sami, nebo např. s ODS. Žádný hlas nesmí propadnout. Kdo neprojde, jeho hlasy dostane vítěz, tedy hnutí ANO. Ideální by bylo změnit zákon, aby byly volby spravedlivé a hlas každého voliče měl stejnou váhu.

To nemá příliš šancí. Za současných podmínek půjdete s ODS?

Krok za krokem. Nejdříve na podzim krajské a senátní volby, tam si ozkoušíme spolupráci a také uvidíme, jak se drží slovo. Na Ústecku půjdeme s ODS, v Jihočeském kraji jednáme s TOP 09 a dalšími. Pak se můžeme bavit o spolupráci. Ale na rozdíl od nepodařené koalice se STAN to musí projít řádnou diskusí v celé členské základně. A tu já chci iniciovat.

Kandidáti na šéfa lidovců zatím o koalicích do voleb mluvit nechtějí

Domácí

S kým do koalice?

Programově se nám nejvíc blíží ODS.

Co povolební spolupráce s ANO?

Měli bychom si před volbami zakázat spolupráci s extremistickými stranami a také trestně stíhaného člena vlády v jakékoli pozici.

Babiš má problém i se střetem zájmů.

Nechci se bavit o Babišovi. Střet zájmů je také kolize se zákonem.

Čím chcete přitáhnout lidi?

Slyšíme různé obecné sliby, že vláda postaví 400 kilometrů dálnic, ochrání přírodu. Ale musíme naplnit slova obsahem a konkrétními činy. Např. že začneme zálohovat plastové lahve, rozbijeme velké orební celky, postaráme se o to, aby ve studních byla voda.

Chtěli bychom se vrátit k branné povinnosti. Nemyslím povinnou vojnu, ale evidenci obyvatel, aby stát věděl, v jakém zdravotním a fyzickém stavu je populace pro případ potřeby. A také vychovávat k vlastenectví, že v případě ohrožení budeme naši zemi chránit. Chtěli bychom brát míň lidem na daních a zvýšit slevu na poplatníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám