Hlavní obsah

Česko nebude fungovat bez lidí, co chtějí mít děti, řekl nový šéf lidovců Jurečka po zvolení

Novinky, ber
Praha

Česko nebude fungovat, pokud v něm nebudou žít lidé, kteří chtějí mít děti. Ve svém projevu po zvolení to řekl nový předseda lidovců Marian Jurečka. Ten by se chtěl zaměřit na otázku nedostupného bydlení. Se sadou opatření, jež by měla tuto situaci řešit, chce příští týden obejít předsedy sněmovních stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Končící předseda KDU-ČSL Marek Výborný gratuluje svému nástupci Marianu Jurečkovi ke zvolení do čela lidovců

Článek

„Chtěl bych, abychom byli blíže k lidem a ukázali, že KDU-ČSL je strana, která dokáže řešit problémy lidí, kteří se poctivě živí a vychovávají děti,” řekl na úvod svého prvního projevu v roli předsedy KDU-ČSL Jurečka.

Prioritou podle něj bude řešení problému nedostupného bydlení. „Nechci žvanit u pultíku ve Sněmovně, ale chci věci prosadit. Jak můžeme chtít po mladých lidech, aby zakládali rodiny, když nemají kde bydlet,” tázal se Jurečka.

„Chtěl bych příští týden oslovit předsedy poslaneckých stran a přijít s nabídkou opatření, která bychom mohli udělat, abychom změnili aktuální předražené byty,“ naznačil své první kroky nový šéf lidovců a dodal, že tato země nemůže fungovat, pokud tu nebudou rodiče, kteří jsou ochotni mít děti.

Jurečka možnou spolupráci nevylučuje

Nový předseda lidovců se také vyjádřil k možné spolupráci s ostatními stranami v nadcházejících volbách do poslanecké sněmovny i k případné vládní koalici.

Novým šéfem KDU-ČSL je Marian Jurečka

Domácí

„Soustředím se na nás jako na KDU-ČSL. Pokud jde o otázku spolupráce do voleb do Sněmovny, tak koalici nevylučuji,” nechal se slyšet v hotelu Ambassador Jurečka.

Odmítá koalici s trestně stíhanou osobou

Pokud by se po volbách dostali lidovci do Poslanecké sněmovny, nešli by pod vedením Jurečky do případné vládní koalice s trestně stíhanou osobou, „která je ve střetu zájmů a nemá morální integritu“.

Nový šéf KDU-ČSL tak narážel na premiéra Andreje Babiše (ANO), který je trestně stíhaný v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a podle auditu Evropské unie je ve střetu zájmů.

Jurečka se stal novým předsedou lidovců v sobotu. Vystřídal dosavadního šéfa Marka Výborného. Ten se funkce vzdal z osobních důvodů. V září mu zemřela manželka, a tak se rozhodl věnovat více svým třem dětem.

Reklama

Související témata:

Související články

Chci být šéfem KDU-ČSL, oznámil Jurečka

Exministr zemědělství a poslanec Marian Jurečka chce vést KDU-ČSL. Na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně oznámil, že na mimořádném sjezdu 25. ledna bude...

Výběr článků

Načítám