Hlavní obsah

Na koncerty za měsíc? Testovat by se mohlo jako na Slavii, připustil Blatný

Cestou, jak pouštět diváky do hledišť na kulturu či sport, by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohlo být testování přímo před akcí. Podobně, jako tomu bylo před čtvrtečním fotbalovým zápasem Evropské ligy v Praze na Slavii. Reálně by to podle ministra bylo možné od půlky či konce března - tedy zhruba za měsíc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci a partneři Slavie během utkání Evropské ligy s Leicesterem.

Článek

Blatný odpovídal na dotaz, zda by testování jako na Slavii mohlo přispět k zpřístupnění akcí lidem.

„V principu ano, protože je to jedna z věcí, které do budoucna chceme mít jako něco, co bude známkou toho, jakým způsobem se vracet k normálnímu životu,” přitakal na páteční tiskové konferenci Blatný.

Doplnil, že výhledově by se mohlo jednat o polovinu nebo druhou polovinu března.

Další zpřísnění. Vláda nařídí povinné respirátory nebo dvě roušky

Domácí

Zatímco běžné kulturní a sportovní akce jsou divákům už měsíce nepřístupné, pro utkání Evropské ligy platí výjimka. Kluby si mohou pozvat své VIP hosty, musí ale při tom dodržet stanovená hygienická pravidla. Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík to na podzim označoval jako „pilotní projekt” ministerstva zdravotnictví.

Slavia před čtvrtečním zápasem otestovala všechny pozvané hosty, kteří pak s negativním testem mohli zápas zhlédnout přímo z tribun na stadionu.

Na fotbale byl i úředník, který rozhodl o výjimce pro Slavii. Nevhodné, říká Blatný

Domácí

„Principem těchto pilotních projektů je, že třeba na těch koncertech vznikne nejbezpečnější místo na zemi, protože všichni lidé, kteří třeba na tom koncertě budou, tak budou muset mít, včetně té nejposlednější paní uklízečky, aktuální PCR test z toho dne. Pořadatelé to budou schopni zajistit,” osvětlil v pátek Blatný.

„Toto tedy bude místo, kde v žádném případě nemůže dojít k žádnému přenosu nákazy. A je to signál do budoucna i pro lidi, kteří chtějí a věří, že situace bude lepší, protože se jednou zlepšit musí,” dodal Blatný.

Babiš ukončil spolupráci s Prymulou

Domácí

Osazenstvo VIP tribuny při čtvrtečním zápasu Slavia–Leicester City zaujalo média zejména kvůli účasti premiérova poradce, epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly. Ten totiž jen pár hodin před tím volal v České televizi po tvrdém lockdownu a omezení pohybu lidí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) s Prymulou následně ukončil spolupráci s tím, že jde o projev „papalášství” a špatný signál k veřejnosti.

Reklama

Související články

Babiš ukončil spolupráci s Prymulou

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek večer sdělil Novinkám, že ukončil spolupráci se svým poradcem Romanem Prymulou kvůli jeho návštěvě zápasu Evropské ligy...

Výběr článků

Načítám