Hlavní obsah

Komunisté znovu změnili názor, nakonec chtějí nouzový stav do 17. května

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Komunisté se v úterý odpoledne rozhodli, že podpoří prodloužení nouzového stavu do 17. května. Před několika dny přitom trvali na jeho prodloužení pouze o jeden týden, a ještě v úterý dopoledne výkonný výbor KSČM doporučil, aby podpořili trvání nouzového stavu až do 25. května, což žádá vláda.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Výbor dnes doporučil, aby komunisté podpořili prodloužení nouzového stavu až do 25. května,“ sdělila Novinkám v úterý dopoledne mluvčí strany Helena Grofová. Podle ní by se měl poslanecký klub doporučením řídit.

Komunisté se ale nakonec přiklonili k prodloužení nouzového stavu do 17. května. „Vláda může do té doby předložit návrhy, které by umožňovaly řešení podle zákona o veřejném zdraví,” zdůvodnil rozhodnutí na tiskové konferenci klubu předseda strany Vojtěch Filip (KSČM).

KSČM se podle šéfa poslaneckého klubu Pavla Kováčika nechystá podpořit žádnou z opozičních variant. Ty počítají s prodloužením stavu o 7 nebo o 10 dnů.

Hlasy komunistů jsou klíčové

O prodloužení stavu do 25. května požádala vláda Sněmovnu, která by měla rozhodnout v úterý. Právě hlasy komunistů jsou klíčové. S jejich podporou totiž kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) vládne.

Prodloužení nouzového stavu vládě podpoříme jen o týden, vzkázal Filip

Domácí

Ještě před několika dny přitom komunisté chtěli stav podpořit pouze o sedm dní. „Přišlo rozhodnutí vlády o rozvolňování opatření, tudíž nevidím důvod pro delší prodloužení než o týden,“ řekl Právu v sobotu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Vládě chybí hlasy 

Vláda tak zřejmě nebude mít dostatek hlasů na prodloužení nouzového stavu až do 25. května.

Pokud však bude nakonec nouzový stav prodloužen pouze do 17. května a vláda bude poté znovu žádat o jeho prodloužení až do 25. května, komunisté jsou o tom podle Filipa ochotní znovu jednat.

Nemocnice mají dostatek pomůcek na květen a červen, ujišťoval poslance Vojtěch

Domácí

Vláda zřejmě nezíská hlasy opozičních stran, které na dopoledních tiskových konferencích avizovaly, že chtějí, aby byl stav prodloužen maximálně o sedm nebo o 10 dní. Podle nich totiž nepředložila vláda dostatečné argumenty pro prodloužení až do 25. května.

Výběr článků

Načítám