Hlavní obsah

Komunisté házejí vládě klacky pod nohy. Nouzový stav zřejmě nepodpoří

Praha

Tento týden čeká Sněmovnu další debata o prodloužení nouzového stavu. Menšinová vláda ANO a ČSSD žádá o dalších 30 dnů. Podporu zatím nemá vyjednanou. Komunisté, kteří vládu tolerují, to zřejmě nepodpoří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KSČM Pavel Kováčik

Článek

„Podle toho, co slyším ze strany, tak je čím dál méně pravděpodobné, že to vůbec budeme podporovat,“ uvedl v úterý před jednáním Sněmovny poslanec KSČM Pavel Kováčik.

Finální stanovisko strany by mělo padnout ale na konci týdne, poslanci budou o nouzovém stavu rozhodovat zřejmě v pátek. „Do čtvrtka očekáváme reakce z naší stranické struktury, tedy z krajů a okresů, jakým způsobem doporučí klubu, aby se postavil k prodloužení nouzového stavu,“ dodal s tím, že on sám by byl pro dalších 14 dní.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů

Domácí

Jinak to vidí ale jeho kolegyně Hana Aulická Jírovcová. „Já o tom hlasovat osobně nebudu. Vládě už v rámci splnění naších podmínek nevěříme,“ prohlásila na tiskové konferenci poslaneckého klubu KSČM.

S delším nouzovým stavem nesouhlasí SPD. Zbylé strany alespoň s částečným prodloužením váhají, ke třiceti dnům se ale staví odmítavě. „My nejsme nezodpovědní ani fanatičtí rozvolňovači. Jsme schopni dojít ke kompromisu. Vláda to ale musí zdůvodnit,“ uvedl v úterý například šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Opozice váhá s podporou nouzového stavu, zhodnotit chce data

Domácí

Spolu nouzový stav nepodpoří

Také koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a lidovců prodloužení nouzového stavu, jak o něj žádá menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD kvůli pokračující epidemii koronaviru, v pátek nepodpoří. Žádá postupný návrat žáků do škol od 12. dubna a zrušení zákazu pohybu mezi okresy.

„Je třeba udělat rychlou úpravu opatření, je třeba zrušit zákaz pohybu mezi okresy, je třeba zajistit podmínky pro návrat dětí do škol,” uvedl v úterý po společném zasedání poslanců ODS, TOP 09 a lidovců předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Kabinet delší nouzový stav odůvodňuje mimo jiné potřebou prodloužit opatření, která omezují volný pohyb. Bez něj by například skončilo omezení cestování mezi okresy.

Výběr článků

Načítám