Hlavní obsah

Václava Klause do Krkonoš vezli přímo policisté

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Klaus měl kontroverzní víkendovou cestu do Krkonoš, kde vlastní apartmán, s předstihem konzultovat s policií. Exprezidenta přitom na cestě do uzavřeného okresu policisté přímo doprovázeli. Věc teď bude řešit přestupková komise radnice ve Vrchlabí.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus vyrazil z Prahy do Černého Dolu na Vrchlabsku v čase kritické pandemické situace s enormním výskytem britské mutace covidu.

Jelikož jako bývalá hlava státu stále požívá statusu chráněné osoby, jeho ochranu zajišťují policisté. Ti ho také paradoxně při cestě do uzavřeného Trutnovska doprovázeli. Podle mluvčí policejního prezidia Kateřiny Rendlové však policisté z jeho ochranky nejsou oprávněni zjišťovat účel cesty chráněné osoby. „Posoudit, zda Václav Klaus porušil vládní nařízení, náleží příslušnému správnímu orgánu,“ upřesnila Rendlová.

Klause však policisté do střeženého území nejen přímo doprovázeli, ale podle jeho mluvčího Petra Macinky se exprezident i předem dotazoval na podmínky své cesty. „Předem se oficiálně informoval u policie o možnostech cesty do Černého Dolu, kde potřeboval něco zařídit. Ptal se, co musí splnit, aby tam mohl jet legálně, už proto, že je veřejně známý a objektem různých udání,“ tvrdí Macinka.

Václav Klaus byl v zakázaném okrese. Hrozí mu pokuta

Domácí

„Povědomí o tom, že se Václav Klaus dotazoval policie, co musí splnit, aby mohl na uzavřené Trutnovsko, nemám. Hlídka na hranicích okresu byla o průjezdu služebního vozidla s chráněnou osobou informována a tento průjezd umožnila,“ reagovala mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Podnět dali hygienici

Hygienici Klausovu cestu vytrasovali na základě exprezidentova pozdějšího pozitivního testu z 23. února na koronavirus. „Následoval podnět pražských hygieniků, jestli Václav Klaus, který to hygieně při trasování v dobré víře oznámil, jednal při cestě do Krkonoš v mezích zákona, a zda tam byl legálně,“ vysvětlil Macinka, aniž konkretizoval, proč Klaus v době uzavírky Trutnovska potřeboval strávit víkend v Černém Dole.

Václav Klaus ukončil karanténu, měl jen lehký průběh covidu

Domácí

„Chytrá karanténa přece neslouží k tomu, aby dávala podnět k prověřování, zda nedošlo k porušení zákonů, nýbrž prioritně ke zjišťování kontaktů nakaženého. Kdyby to někdo udal, tak to beru,“ doplnil Macinka.

Případ skončil ve Vrchlabí

Klausovu cestu do Krkonoš bude v přestupkovém řízení řešit komise vrchlabské radnice, kam Černý Důl místopisně spadá. Podnět pražských hygieniků dostali vrchlabští úředníci v úterý.

„Bude muset prokázat oprávněnost cesty. Pokud porušil daná opatření, hrozí mu až dvacetitisícová pokuta. Může být v případě nutnosti osobně předvolán, nebo ho může zastupovat právní zástupce. Záležitost by měla být vyřešena do jednoho roku, jinak dojde k promlčení,“ konstatoval tajemník vrchlabské radnice Pavel Řehák.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Exprezident možným přestupcem

Klaus navštívil Vrchlabí začátkem března 2005 ještě jako prezident České republiky. Nyní do krkonošského města možná přijede jako člověk, který porušil vládou stanovené předpisy. „Jde o nevídanou kuriozitu. Něco takového nepamatuji. Doposud mám na stole fotky z Klausovy prezidentské návštěvy Vrchlabí,“ okomentoval paradoxní situaci vrchlabský starosta, senátor Jan Sobotka (STAN).

Podle hygieny Klaus veřejnost neovlivňuje, proto nízká pokuta za neroušku

Domácí

Klaus, známý odmítavým postojem vůči vládním protiepidemickým nařízením, dostal koncem letošního ledna od pražské hygienické stanice desetitisícovou pokutu za veřejné vystoupení bez předepsané ochrany obličeje. Proti verdiktu hygieniků se právně ohradil. Epidemii koronaviru exprezident označuje za zneužití nemoci jako nástroje k celosvětovým změnám.

Reklama

Výběr článků

Načítám