Hlavní obsah

Kde všude byla Rážová v posledních dnech? I u Moravce

Novinky, Dominika Jeřábková, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pozitivní test na koronavirus se ve středu ráno potvrdil u hlavní hygieničky Jarmily Rážové (58). Ta se v posledních dnech setkala s několika členy kabinetu včetně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který nyní zamířil do domácí izolace. Možnost karantény se zároveň vznáší nad řadou novinářů, kteří se s hygieničkou setkali.

Foto: archiv ČT

Jarmila Rážová v Otázkách Václava Moravce

Článek

Rážová, pod niž spadají všichni čeští hygienici, kteří mají za úkol dohledávání kontaktů, vystoupila v neděli i v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Tam mluvila především o nutnosti navýšení kapacit trasování ze současných 400 případů na 750 denně. Dalším hostem byl i hlavním epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Žádný z přítomných roušku neměl.

Na test půjde i Moravec

Mluvčí České televize Karolína Blinková Novinkám potvrdila, že test čeká v nejbližší době i samotného moderátora diskuzního pořadu Václava Moravce. Na základě výsledků se bude vedení televize rozhodovat o dalším postupu. Ve hře je tak zřejmě i možnost zrušení nedělního vysílání.

Babiš do karantény nemusí. Od Rážové byl včera daleko a měl respirátor

Domácí

Pondělní program hygieničky prozatím není znám. V úterý dopoledne ale Rážová absolvovala pracovní snídani se zhruba dvaceti až třiceti novináři. Zde představila aplikaci e-Rouška 2.0, jenž má sloužit k snadnějšímu vyhledávání kontaktů nakažených.

Vedle ní se akce účastnil i šéf resortu zdravotnictví Vojtěch a zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla, jehož úřad technicky zodpovídá za Chytrou karanténu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní hygienička Jarmila Rážová

Hygiena: Babiš do karantény nemusí

Ze snídaně pak Rážová společně s Dzurillou zamířila na zhruba dvouhodinové jednání s premiérem Andreje Babišem (ANO). On ani další lidé z Úřadu vlády, kteří na schůzce byli, do preventivní karantény nemusí, jelikož od Rážové seděli dostatečně daleko a měli ochranné pomůcky, Babiš řekl, že měl respirátor FFP2. Hygienici ho proto nevyhodnotili jako rizikový kontakt.

Hlavní hygienička Rážová má covid-19

Domácí

Pražská hygiena podle svého mluvčího Zbyňka Boublíka nyní dohledává další osoby, s kterými se Rážová za poslední dny setkala, a dále vyhodnocuje „epidemiologické významné kontakty“. Na základě toho se následně rozhodne o dalším postupu v jednotlivých případech, testech a karanténách.

Reklama

Výběr článků

Načítám