Hlavní obsah

Kam lze od 15. června cestovat? Vláda schválila tzv. semafor

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil systém tzv. semaforu, který rozděluje státy do tří kategorii podle toho, jaká je v nich epidemiologická situace. Bez negativního testu na covid-19 tak mohou Češi opět cestovat od 15. června do zeleně a oranžově označených zemí. Do nich spadá například Německo, Slovinsko, Chorvatsko nebo Řecko. Na Twitter to napsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Od 15.6. můžeme začít cestovat po Evropě. Na vládě jsme schválili systém označující bezpečné země pro cestování. Barvy na mapě označují závažnost vývoje covid v dané zemi,” napsal Vojtěch na Twitter. Ve svém příspěvku zveřejnil mapu, která ukazuje evropské země podle rizika nákazy.

Přehledně: Semafor pro cestování a další rozvolnění pro akce a bazény

Domácí

Zeleně jsou podle něho bezpečné země, oranžově země jsou se středním rizikem nákazy a červeně země jsou s vysokým rizikem nákazy. Do zeleně a oranžově označených zemí mohou Češi cestovat bez omezení při návratu zpět.

Od 8. června se mohou konat akce do 500 osob, rozhodla vláda

Domácí

„Test však bude vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Cizinci přijíždějící do ČR se budou prokazovat testem při cestě z oranžových a červených zemí,” dodal Vojtěch.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) ale upozornil na to, že některé země nemají otevřené hranice vůbec a do některých je zase vstup omezený. Zmínil například Polsko, kde při vstupu musí Češi do 14denní karantény.

Zelená zóna

Do zemí označených zelenou barvou spadá Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Kypr nebo Island.

Lidé cestující do těchto států nebudou muset mít negativní test na covid. Stejně tak ho nemusí mít ani turisté přijíždějící z těchto států do tuzemska.

Oranžová zóna

Do oranžové zóny spadá Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Malta, Irsko, Belgie, Nizozemsko nebo Dánsko.

I do těchto států mohou Češi odjíždět bez toho, aniž by měli u sebe negativní test na covid-19. Turisté z těchto států, kteří budou přijíždět do Česka, ho ale u sebe musí mít.

Červená zóna

V červené zóně jsou aktuálně ze všech evropských států pouze Velká Británie a Švédsko. Při návratu z těchto států musí mít negativní test také Češi.

Systém semaforu bude podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) flexibilní. Vyvíjet se bude podle epidemiologické situace ve světě. Nutné bude tedy sledovat stránky ministerstva zahraničí, které je bude pravidelně aktualizovat.

Petříček také uvedl, že pokud budou mít po 15. červnu cílové státy pro vstup na svá území nějaká omezení, cestování se bude řídit jejich podmínkami.

Interaktivní graf vytvořený Novinkami zobrazuje průběh uvolňování opatření při vstupu na území evropských států, nemusí proto korespondovat s uvedeným stupněm rizika nákazy v té které zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám