Hlavní obsah

Kalousek se omluvil za nařčení, že karanténa není nemocenská. Původně se chtěl soudit

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vzal po několika hodinách zpět své tvrzení o tom, že nařízená karanténa by neměla být posuzovaná jako nemocenská, ale jako překážka v práci. Původně tvrdil, že lidé v karanténě by měli mít nárok na sto procent platu. A nikoliv jen na šedesát, jak jim přiznává nemocenská.

Foto: Novinky

Miroslav Kalousek - rozhovor

Článek

„Je absurdní, aby lidé byli kráceni ve své mzdě, jen proto, že jim někdo nařídil karanténu, i když mohou pracovat. Je to státní zvůle, když jim stát nařídí, že jsou nemocní. Jsem přesvědčen o tom, že lidé v karanténě nejsou na nemocenské, ale na překážkách a mají nárok na 100 procent platu,“ řekl Novinkám Kalousek.

Během večera však své prohlášení revidoval a na twitter napsal, že jeho úvaha byla mylná. „Ze zákona plyne, že z hlediska nemocenského pojištění se karanténa řídí stejnými předpisy, jako nemoc. Za svoji chybu se omlouvám,” uvedl.

Původně Kalousek reagoval na páteční prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO). V něm uvedl, že ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení, že se všichni čeští občané, kteří se po 7. březnu vrátí z Itálie, musí nahlásit lékaři a následně jít do karantény. V té mají podle premiéra nárok na nemocenskou. Ta je ze zákona ve výši 60 procent průměrného výdělku.

Z Itálie všichni povinně do karantény. Pod pokutou až tři miliony, rozhodla vláda

Koronavirus

„Nemocní mohou být až tehdy, když je jim identifikován virus,“ tvrdil však Kalousek s tím, že je odhodlaný sám vstoupit do karantény a o její výklad se pak se státem soudit.

Na tom, že v karanténě člověk čerpá nemocenskou, trvá i ministerstvo práce a sociálních věcí.

ON-LINE: Nakažených koronavirem je v Česku už 26

Koronavirus

„V případě, že je zaměstnanci nařízena karanténa, jde o překážku v práci na straně zaměstnance, při které mu přísluší náhrada mzdy nebo platu stejně jako v případě, když je dočasně práce neschopen,” píše v nařízení MPSV.

Zaměstnanec musí v tomto případě předložit potvrzení - oznámení o nařízení karantény - které mu vystaví ošetřující lékař nebo hygienik. „Tímto potvrzením současně zaměstnanec uplatní u zaměstnavatele právo na náhradu mzdy/platu za prvních 14 dnů trvání karantény,” doplňuje resort práce a sociálních věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám