Hlavní obsah

Jsem z toho nervózní. Rozvolňování je strašně moc, prohlásil Babiš. Požádá o prodloužení nouzového stavu

Novinky, Dominika Jeřábková

Premiér Andrej Babiš (ANO) není spokojený s vývojem pandemie, vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Prohlásil to ve středu, tedy pouhý den předtím, než má dojít k výraznějšímu rozvolnění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

"Jsem z toho vývoje lehce nervózní. Zatím zůstáváme na čísle 57 v systému PES, to se nemění od 15. listopadu. Máme bohužel největší počet lidí za 10 let, kteří zemřeli. Já bych byl nerad, kdyby se před Vánoci ještě něco změnilo. Držme si palce a buďme skutečně disciplinovaní. Jediné řešení je vakcína. Budeme žádat o prodloužení (nouzového stavu) o 30 dnů," řekl na TV Nova.

Babiš: Musíme být opatrní, třetí vlnu si dovolit nemůžeme

Domácí

Babiš tak odkazoval na index systému PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování. Na základě něho vláda v neděli rozhodla o přechodu ze čtvrtého do třetího stupně epidemické pohotovosti. Už ve čtvrtek se tak otevřou hospody, restaurace i všechny obchody. Restrikce k omezení šíření nákazy jsou však ve všech stupních systému vázány na nouzový stav.

Havlíček: Nouzový stav chceme do konce roku

Domácí

Pokud jde o možnost jeho dalšího prodloužení i na začátku příštího roku, reagoval Babiš spíše vyhýbavě. „To je otázka, na kterou nemá nikdo odpověď. Ten vir tady bohužel stále je a ta včerejší čísla mě vůbec nenadchla. Máme stále vysoká čísla,“ doplnil Babiš.

V úterý bylo v Česku zaznamenáno 5176 nově potvrzených případů nemoci covid-19. Ačkoli se tedy denní přírůstek pohyboval stále v řádu tisíců, i tak to bylo zhruba o 700 méně než předchozí úterý.

Obchody, restaurace i služby otevřou ve čtvrtek

Domácí

„Rozvolnění nevyužívejte”

Teď je tedy podle Babiše především třeba, aby byli občané opatrní, ačkoli ve čtvrtek přestane platit řada omezení. Pokud toho lidé nemusejí hned využít, Babiš by to podle svých slov ocenil. „Rozvolňování je strašně moc,“ podotkl.

Aktuálně platí nouzový stav do 12. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již dříve upozornil, že pokud by Sněmovna neodklepla jeho prodloužení, restrikce by se těžko vymáhaly.

Vládní klička nevyšla

Z důvodu, aby nemusel být stav nouze prodlužován opakovaně, představil Blatný v pondělí novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Pokud by byla schválena, rozhodoval by o všech restrikcích nově hlavní hygienik, tedy Jarmila Rážová.

Vláda chce z hygienika udělat diktátora, varuje ústavní právník

Domácí

Návrh se však dostal obratem pod palbu kritiky nejenom ze strany opozice, ale také expertů na ústavní právo. „Pokud návrh projde v této podobě, udělá z hlavního hygienika malého diktátora. Není správné, aby při vyhlašování omezení, jež zasahují do základních práv a svobod, chyběla kontrola ze strany vlády a parlamentu,“ řekl Novinkám Jan Wintr z Právnické fakulty UK.

Politiky navíc rozčílila i součást novely, která se týkala možnosti monitorovat lidi přes mobily. Situaci se proto následně snažil uklidňovat i sám Babiš. „Nechceme nikoho sledovat. Soukromí je svaté, určitě to není zlý úmysl,“ reagoval na kritiku premiér. „Nikdo nemá zájem bezdůvodně sledovat lidi. Jestli to bude problém, tak se to dá pryč,“ řekl Právu s tím, že návrh zatím podrobně nezná.

Reklama

Výběr článků

Načítám