Hlavní obsah

Jsem těhotná a naočkovaná. Ne každé se to podaří

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Po doporučení České gynekologické a porodnické společnosti a České vakcinologické společnosti by měla být u nás každá těhotná žena na základě svého rozhodnutí naočkována mRNA vakcínou proti covidu-19. Ne všude v Česku se to ale opravdu děje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Já už naočkovaná jsem. Ale měla jsem štěstí. Mnohým těhotným, které mají např. obavy z rizikovějšího průběhu onemocnění, očkující lékař přibouchl dveře. Řeší to tak, že jedou tam, kde vakcínu i jako gravidní dostanou.

„Jakmile se o očkování těhotných začalo mluvit, přišla vlna dotazů. Rozdělil bych je asi do dvou typů. Jedny se ptaly, zda ano, či ne v jejich konkrétním případě. Ptaly se na specifické nežádoucí účinky. Obavám asi nejvíce dominovalo to, zda očkování nemůže mít negativní vliv na miminko. Bály se také případných teplot a předčasného porodu,“ popsal Právu reakci žen docent Ondřej Beran, zástupce přednosty Kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Odborníci: Očkování je vhodné pro těhotné i kojící matky

Domácí

On sám tyto obavy chápe. „Než budou kompletně dokončené studie, což bude snad přes léto, přijde mi rozumný lehce konzervativní přístup,“ dodal lékař.

Docent Beran má zkušenosti s očkováním těhotných už ze začátku roku, kdy se týkalo pouze rizikových z pohledu zdravotního stavu či profese.

Statistiky nejsou

„Druhý typ otázek je, kam mají jít, když je odmítají očkovat. Píšou mi i ženy z Českých Budějovic nebo Teplic, že je odmítli naočkovat, a rozhodly se jet na vakcinaci k nám do Prahy. A to není správné, zvláště když těmto ženám hrozí rizikový průběh onemocnění včetně předčasného porodu. Mělo by to zůstat na jejich rozhodnutí. Troufám si odhadnout, že v tuto chvíli se nechává očkovat do deseti procent těhotných,“ doplnil Beran, garant očkování ÚVN v Praze, která má na starosti vakcinaci v Národním očkovacím centru v O2 universum.

Konkrétní statistiky naočkovaných těhotných zatím nikdo celorepublikově nevede.

„Ani my sami nemáme přesnou evidenci, počítáme je čistě jen jako naočkované, ale těhotné ženy k nám chodí. Při své poslední návštěvě O2 universa jsem během hodiny viděla tři nebo čtyři těhotné. Celkově podle postřehů lékařů lze říci, že denně přicházejí jednotky,“ podotkla mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Konzultace s lékařem

Jako těhotná jsem s QR kódem v pražské hale O2 universum po předložení občanského a zdravotního průkazu zamířila do očkovací haly rovnou do takzvané pomalé fronty, kde jsou připraveni tři lékaři k podrobnější konzultaci.

Studie: Kombinace vakcín zabírá víc

Domácí

Lékařka se mě zeptala, v jaké fázi těhotenství jsem, prohlédla si těhotenský průkaz a doporučila mi v případě reakce na očkování, tedy bolesti či teplotě, ulevit si některým z analgetik povolených těhotným.

V mém případě to nebylo potřeba, první dávka se obešla bez nežádoucí reakce organismu. Žádné závažné nežádoucí účinky doposud v Národním očkovacím centru nezaznamenali.

„Žádná těhotná nám v očkovacím centru nezkolabovala ani nemám informace, že by některá gravidní naočkovaná žena měla nějaké vážné nežádoucí účinky,“ potvrdil docent Beran.

Reklama

Výběr článků

Načítám