Hlavní obsah

Odborníci: Očkování je vhodné pro těhotné i kojící matky

Právo, Stáňa Seďová

Odborníci z České vakcinologické společnosti ČLS JEP a České gynekologické a porodnické společnosti se shodli na tom, že je vhodné očkování těhotných. Doporučují ho i kojícím matkám, jimž se podle dosavadních studií přenesou protilátky i do mateřského mléka a ochrání novorozeně.

Foto: Luis Barron/IPA, ČTK

Ilistrační foto

Článek

Doporučení ale platí pouze pro vakcíny mRNA, tedy od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Kvůli vzácnému nežádoucímu účinku, tvorbě krevních sraženin, čeští vakcinologové nedoporučují, aby byly těhotné ženy očkovány vakcínami vyrobenými společnostmi AstraZeneca a Johnson & Johnson. Stanovisko odborných společností má redakce deníku Právo k dispozici.

Závažnější průběh

V největším riziku jsou podle českých odborníků těhotné v poslední fázi, tedy třetím trimestru těhotenství.

V Česku padl očkovací rekord

Domácí

„Těhotné nejsou proti ženám ve stejné věkové skupině více ohroženy nákazou covid-19, mohou však mít závažnější průběh onemocnění. Vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 mají těhotné ženy ve třetím trimestru těhotenství. Je u nich i vyšší riziko předčasného porodu, proto by očkování v těhotenství nemělo být odkládáno,“ upozorňují české odborné společnosti.

Mezi dalšími rizikovými faktory závažného průběhu onemocnění covid-19 v těhotenství uvádějí odborníci věk nad pětatřicet let, obezitu, diabetes, hypertenzi a jiná chronická onemocnění. „Rozhodnutí o očkování proti covidu-19 v těhotenství je osobní a individuální volbou těhotné ženy,“ dodávají odborníci.

Až po prvních třech měsících

Očkovat by se měly ženy až po skončení prvního trimestru. „Očkování je vhodné plánovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství, to znamená kdykoli od 13. týdne těhotenství. Prvních dvanáct týdnů těhotenství je nejdůležitějších pro vývoj dítěte. Při zjištění těhotenství po první dávce vakcíny proti covidu-19 je vhodné druhou dávku podat až po dokončeném prvním trimestru. Vakcína je funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství, ve které je podána. Očkování je možné také bezprostředně po porodu,“ uvádějí shodně gynekologové a vakcinologové.

Dosavadní velké klinické studie, které ukázaly, že vakcíny proti covidu-19 jsou bezpečné a účinné, ale nezahrnovaly těhotné ženy.

Teď je důležité naočkovat mladé, hlásí Francie. Vakcínu tam dostane každý zájemce

Zahraniční

„Limitované údaje ze studií na zvířatech a neúmyslně očkovaných těhotných ženách, které nevěděly o své graviditě, ne­prokázaly nežádoucí účinky na plod a průběh těhotenství. Také zatím poměrně malý počet žen otěhotněl poté, co dostaly vakcínu. Dosud nebyly zaznamenány žádné známky komplikací při očkování těhotných žen,“ ubezpečují odborníci.

„Výsledky monitorování ve Spojených státech, kde více než 100 tisíc těhotných žen vakcínu dostalo, nevyvolaly žádné obavy o bezpečnost. Podobně nejsou dosud hlášeny žádné varovné signály z Izraele, kde je očkování těhotných žen doporučo­vá­no a prováděno. Vakcíny pro­ti covidu neobsahují složky, o nichž je známo, že jsou škodlivé pro těhotné ženy nebo vyvíjející se dítě,“ uvádí stanovisko českých odborných společností.

Ochrání i kojence

Na základě mechanismu účinku vakcín proti covidu v lidském těle nejsou tyto vakcíny rizikové ani pro kojící ženu a její kojené dítě. „Kojící ženy mohou proto být také očkované proti covidu. První dostupné studie prokazují možnost pře­nosu protilátek po očkování do mateřského mléka,“ uvádějí čeští odborníci.

Jak dále dokládají, IgG specifické protilátky proti SARS-CoV-2 (ochranná hladina IgG protilátek se udrží přibližně 3–6 měsíců, pozn. red.) po očkování byly přítomny ve všech vzorcích pupečníkové krve a mateřského mléka. Byl tak zaznamenán přenos protilátek na novorozence prostřednictvím placenty a mateřského mléka. Očkování těhotných a kojících žen by tak mohlo poskytovat jak materiální, tak neonatální ochranu před covidem.

Těhotné se k očkování zaregistrují, ale vakcínu dostanou jen některé

Koronavirus

Ve stanovisku čeští odborníci také uvádějí, že mRNA vakcíny vyvolaly robustní protilátkovou imunitu u těhotných a kojících, významně větší, než je reakce na přirozenou infekci.

A varují před jinými typy vakcín: „V souladu s doporučením České vakcinologické společnosti ČLS JEP a Státního ústavu pro kontrolu léčiv ze dne 20. 5. 2021 z důvodu prevence velmi vzácného nežádoucího účinku syndromu trombózy s trombocytopenií u osob do 60 let věku nedoporučujeme u těhotných a kojících žen používat vakcíny Vaxzevria a Janssen.“

Nezpůsobuje neplodnost

V závěru gynekologové, porodníci a vakcinologové boří i mýtus, že by očkování proti covidu ovlivňovalo plodnost. „Neexistuje absolutně žádný důkaz a žádný teoretický důvod, že by některá z vakcín mohla ovlivnit plodnost žen nebo mužů. Studie na zvířatech nenaznačily žádné přímé ani nepřímé škodlivé účinky s ohledem na reprodukční toxicitu. Očkování nemůže ovlivnit ani léčbu plodnosti,“ dodali odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám