Hlavní obsah

Jen v turistech to není. Soused vás nakazí spíš než Pražák, říká šéf trutnovské nemocnice

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejhorších epidemických situací je v Česku aktuálně na Trutnovsku. Hygienici apelují, aby lidé protiepidemická pravidla na horách dodržovali odpovědněji než kdekoliv jinde, zároveň však upozorňují, že vysoká čísla nakažených v horských oblastech nelze svádět pouze na turisty.

Foto: Michael Polák, Právo

Sjezdovka pod Ještědem je oficiálně zavřená. Lidé ale v její spodní části bobují a sáňkují.

Článek

V Česku se epidemická situace vyvíjí aktuálně nejhůř ve dvou regionech. Na Chebsku a Sokolovsku na západě Čech a na Trutnovsku, Královéhradecku a Náchodsku v severních Čechách.

„Šance chytit covid od krajana z Trutnova je dnes paradoxně větší než od Pražáka nebo obyvatele jiného kraje. Promořenost na Trutnovsku je nejvyšší v republice a lidé by měli maximálně omezit sociální kontakty,“ říká šéf trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Zařízení nyní provádí přes 600 covidových testů denně. Riziko vzroste s rozjezdem jarních prázdnin, kdy lze čekat invazi návštěvníků, které do hor přitáhnou ideální sněhové podmínky.

Hory jsou rizikové, tvrdí ministerstvo a ukázalo mapu. Je tam Polabí i jih Moravy

Domácí

Důvod, proč horské okresy Krkonoš, Orlických a Jizerských hor vedou v počtu nakažených, představuje velkou neznámou.

„Snažíme se na to přijít. Nelze říci, že jenom turisté mohou v horských okresech za vyšší počty nakažených. Každý pohyb obyvatel dnes představuje riziko, které lze snížit, pokud lidé budou důsledně dodržovat dané předpisy, což se neděje. Protiepidemická pravidla by všichni lidé na horách měli dodržovat odpovědněji než kdekoliv jinde,“ tvrdí Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Roušku nosí v horských střediscích z návštěvníků i domorodců málokdo a u kiosků, které prodávají občerstvení z okénka, lze často spatřit zákazníky, jak spolu u stolků diskutují z bezprostřední vzdálenosti.

Turisté považují zimní aktivity na čerstvém vzduchu za něco, co jim pomůže posílit přirozenou imunitu. Pohyb po zaplněných svazích, na parkovištích a v běžeckých stopách ale může mít zcela opačný efekt a řada lidí si přiveze z promořených hor jako nechtěný suvenýr covid.

Cestujícím do ČR z rizikových zemí bude dočasně stačit antigenní test

Domácí

„Trutnovsko se třetí týden drží v počtu nakažených na republikové špici. Snažíme se to zmírnit. Můžeme jenom dokola apelovat, aby lidé dodržovali bezpečnostní opatření. Uzavřít nejrizikovější horské oblasti by nemělo smysl, jelikož jde o globální nákazu,“ podotkla Krejčí, podle níž by dohled měla zabezpečit policie.

„Počítáme se zvýšeným výkonem služby na horách,“ podotkla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Místo chaosu organizace a kontrola

Za „kritickou” označil situaci v horských střediscích ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Data ukazují, že řada obyvatel ignoruje vládní nařízení,“ konstatoval.

Proti jeho slovům se ale ohradil ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot. „Považuji to za účelovou zkratku, ne-li poplašnou zprávu, která má lidi odradit od návštěvy hor. Nebyla prokázána souvislost mezi pobytem lidí na horách a zvýšeným počtem nakažených v horských oblastech,“ reagoval.

Podle provozovatelů horských středisek by na epidemickou situaci mohlo mít kladný vliv, kdyby byly skiareály otevřené a provoz by tam oproti nynějšímu chaosu probíhal za přísných, snadno kontrolovatelných bezpečnostních podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám