Hlavní obsah

Jedna z prvních ukrajinských maminek je v Praze

Praha

Lidé napříč celou republikou se v posledních dnech spojili v pomoci Ukrajině. Klíčové je nyní poskytnutí azylu těm, kteří prchají před nebezpečím k nám do Česka. V sobotu dorazili první z nich do Prahy. Jde především o ženy s dětmi, muži museli nastoupit do války a bojovat. Mezi prvními, kteří dorazili do Prahy, je Maria se svými dětmi. Ubytování jim poskytla městská část Praha 3.

Jedna z prvních ukrajinských maminek je v Praze. O Mariu a její rodinu se postarala Praha 3 Video: Novinky

 
Článek

Praha 3 začala připravovat ubytování už v pátek. Využila jednu z nemovitostí, která je v majetku městské části. Kromě Marie dorazila ještě jedna matka s dětmi, celkem je zde zatím od soboty ubytováno 6 osob. V místě bylo k dispozici 40 lůžek, ale během natáčení reportáže přicházely další a další rodiny... Další kapacity jsou ale v záloze a budou použity podle toho, jak se bude uprchlická situace vyvíjet.

Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček se snaží připravit i na nouzovější variantu ubytování. „Snažíme se zajistit pro uprchlíky co nejvíc potenciálních míst, ale s přibývajícím množstvím lidí bude muset klesat komfort,“ řekl Novinkám s tím, že s ubytováním pomáhají i hasiči. Kromě ubytování je zajištěno také jídlo a tlumočník a shání se psycholog. Ten se snaží zjistit specifické potřeby jednotlivých lidí.

Foto: Novinky

Maminky s dětmi mají k dispozici ubytování na pražském Žižkově.

„O víkendu jsme například zajistili dětského psychologa, který poskytl intervenci,“ říká s tím, že děti situací trpí nejvíce.

„V podstatě výlučně se jedná o maminky s dětmi, budeme se snažit jim poskytnout nějaké možnosti trávení volného času. Pokud tu budou déle, není možné, aby veškerý čas trávily na pokoji,“ zmiňuje Ptáček plán do budoucna.

Do Bohumína dorazilo prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Zástupci městské části také prověřují kapacity škol a školek, zjišťují také možnosti případné výuky ukrajinských dětí.

Praha 3 zatím žádnou sbírku nepodniká, jediné, co zatím prý potřebují, jsou mobilní telefony. Oni totiž mají své s ukrajinským číslem, díky kterému jsou ve spojení s rodinou na Ukrajině, ale potřebují také české číslo, aby mohli fungovat u nás.

Foto: Novinky

Maria je ráda, že je s dětmi v bezpečí. O zbytek rodiny má ale strach.

„SIM karty máme od sponzorů, potřebujeme jen ty telefony. Prosíme, zda někdo chce věnovat nějaký mobilní přístroj, aby ho donesl do infocentra na náměstí Jiřího z Poděbrad,“ vyzývá Ptáček s tím, že kdyby případně maminky potřebovaly něco dalšího, bude o tom informovat na svém Facebooku.

Maria dorazila se svými dětmi ze západní Ukrajiny. Bojům se sice vyhnuly, vyrazily totiž včas, ale setkaly se s vojáky. „Na cestě už jsme potkávaly vojáky. Bylo to šílené, hlavně pro děti, ty vůbec netušily, co se děje, a moc se bály,“ řekla Novinkám Maria.

Byla by ráda, kdyby s sebou mohla vzít i zbytek rodiny, ale to bohužel nešlo. „Vzala jsem jenom děti, chtěla bych přivézt samozřejmě všechny, ale to nešlo. Manžel musel jít do obrany. Zůstali také maminka a tatínek.“

V Chebu ubytovali matku se čtyřmi dětmi, kteří uprchli z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Největší problém způsobil nedostatek benzínu. „Auto jsme měly, ale benzín ne. Takže i kdyby chtěli vyrazit všichni, nešlo by to, benzín prostě nebyl.“

Maria měla na hranicích štěstí, čekaly jen pár hodin. Jenže na hranicích rodiny narazily na podvodné řidiče, kteří si řekli o peníze za cestu do Prahy. Za převoz dvou rodin tak zaplatila v přepočtu asi 16 tisíc korun. Peníze vydané za cestu ji netrápí, je hlavně ráda, že už jsou s dětmi v bezpečí.

S rodinou se snaží být neustále ve spojení. „Máme tady wifi připojení, za což děkujeme, nemohla bych se s nimi jinak spojit. Voláme si každý den, pořád. Jediné, že děti chtějí babičku, dědečka a tátu vidět. Nevíme, zda bude možné je sem dovézt. Doufáme, že to brzy skončí. Pro děti je to nejtěžší.“

Reklama

Výběr článků

Načítám