Hlavní obsah

Je tu někdo překvapen? komentoval Kalousek zastavení Babišova trestního stíhání

Novinky, ren, zpe
Praha
Aktualizováno

Zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) není překvapení. Tak komentoval páteční rozhodnutí státního zástupce šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Přečtěte si reakce také dalších lídrů politických stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Miroslav Kalousek

Článek

„Je tu někdo překvapený?“ komentoval na Twitteru zprávu pražského městského státního zastupitelství Kalousek.

„Končí jedna z kauz premiéra, kterou provázely nestandardní kroky včetně nečekané výměny ministra spravedlnosti a tlaku na vyšetřování prostřednictvím médií. Rozhodnutí respektuji, celá kauza ale zanechá za sebou pachuť a rozdělenou společnost,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Vláda bude mít klid na práci

„Je to kauza předsedy hnutí ANO. My rozhodnutí respektujeme, je to dobré pro Českou republiku a snad se situace zklidní a zefektivní se práce pro občany na úrovni vlády, protože jak víme, tak to hodně zatěžovalo vládu a neměla čas na to, aby předkládala pozitivní návrhy,“ reagoval na rozhodnutí předseda SPD Tomio Okamura.

Ukončení vyšetřování a tím i volné ruce pro práci vlády vítá i šéf lidovců Marek Výborný.

„Celá ta kauza paralyzuje vládu. Musíme respektovat nezávislost státního zastupitelství. Bude mě ale velmi zajímat odůvodnění. A nezapomeňme, že do toho může ještě zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman,“ komentoval rozhodnutí před novináři Výborný. Není podle něj na místě zpochybňovat rozhodnutí, ale věřit v nezaujatost státních zástupců.

Rakušan: Zanechává to hořkost

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je nutné, aby státní zastupitelství vysvětlilo, proč změnilo názor. „Změnilo právní názor na věc po několika letech vyšetřování, což se děje v jednom procentu případů. Nyní je nutné, aby městské státní zastupitelství změnu takového názoru obhájilo silnými argumenty,“ řekl Novinkám Pospíšil.

„Respektujeme rozhodnutí státního zastupitelství, konečně je jasno. Byli bychom rádi, kdyby se Andrej Babiš zdržel svých komentářů, které měl. Výroky, že bude věřit ve spravedlnost v ČR pouze, pokud bude trestní stíhání zastaveno, zanechávají jakousi hořkost. Je to takové nepřímé ovlivňování,“ uvedl šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Piráti: Smutný den pro ČR

Zpochybnění závěrů městského státního zastupitelství se naopak ozývá od Pirátů, kteří doufají v přezkum rozhodnutí. Připomínají i závěry evropského úřadu OLAF, který konstatoval, že český premiér ve střetu zájmů je.

„Pátek třináctého je smutný den pro tento stát. Čapí hnízdo není a nebyla nezávislá firma, podrobně to popsal OLAF, proteklo tam 270 mega Agrofertu. Vyčlenění Čapího hnízda bylo účelové. Rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha není finální a mělo by ho přezkoumat Nejvyšší státní zastupitelství v Brně,” uvedl na Twitteru předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám