Hlavní obsah

Je poptávka po mém sledování, řekl Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan se obává před blížícími se sněmovními volbami sledování ze strany politických konkurentů. Podnikl tedy kroky k zajištění bezpečnosti své, ale i rodiny. Podle serveru Neovlivní.cz mají na Rakušana shánět kompromitující materiály lidé z pověření premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

„Už několik měsíců dostávám zprávy z prostředí bývalých policistů, že je poptávka po mém sledování. Zadavatel se v různých verzích liší. Ale vždy se jedná o politického konkurenta,” napsal na svůj facebook ve středu Rakušan.

Piráti a STAN: Nechali jsme se zatlačit do defenzivy

Parlamentní volby

Reagoval tak na informace zveřejněné serverem Neovlivní.cz, který v úterý uvedl, že podle dvou zdrojů redakce měl premiér a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš před několika měsíci začít shánět na Rakušana kompromitující materiály.

„Informace o tom, že se na mě má něco najít, jsem doteď v podstatě neřešil. Nemám žádné agenty, policisty, kteří by pro mě pracovali, a nemám možnost si nadstandardně obstarávat informace, tak jsem to bral jako takový politický folklor. Nyní se změnilo to, že investigativní novinářka bez jakéhokoliv kontaktu o mně napsala článek, o němž jsem se dozvěděl až od svých přátel. Tuto informaci jsem tedy nyní vzal za vážnou s tím, že je asi novinářsky řádně ověřena a odzdrojována,” rozvedl svůj status pro Novinky Rakušan.

Zda se již Rakušan obrátil na policii, případně jaké kroky již podnikl, nechtěl pro Novinky specifikovat. „V zájmu bezpečnosti mé rodiny bych tohle nechtěl komentovat, ale nějaké kroky už jsem učinil,” reagoval na dotaz. O policejní ochranu prý nepožádal. „Rozhodně si nemyslím, že mi hrozí nějaký fyzický útok, maximálně nějaká forma sledování,” doplnil.

Novinky s žádostí o reakci oslovily také premiéra Babiše. Ten tvrzení uvedená v článku odmítá. „Je to zoufalá snaha za pomocí anonymních zdrojů a spřízněných médií nahnat si preference. Pan Rakušan podobné bludy říká často. To už není ani vtipné, to už je jednom zoufalé,” napsal Novinkám Babiš.

Chystá se prý diskreditační kampaň

Rakušanovo STAN tvoří předvolební koalici s Piráty. Uskupení ještě před třemi měsíci v průzkumech aspirovalo na vítězství ve volbách, postupně ale procenta začala klesat a nyní se pohybují zhruba na třetím místě. Vliv na propad měly bezesporu také útoky na Piráty ze strany premiéra Babiše a jeho hnutí ANO.

Podle Rakušana se ale v září chystá i na něj „masivní diskreditační kampaň”. Informace o tom, že se něco takového chystá, se dostaly také k místopředsedkyni STAN a poslankyni Věře Kovářové.

„Informace o tom, že se intenzivně hledají nějaká „kompra a vymýšlejí se fakta, se k nám dostala. Asi před měsícem nebo dvěma. Prostě v době,kdy nám vyletěla procenta. Má to být významné,” řekla Novinkám Kovářová.

Reklama

Související články

Koalice Spolu se dostala před Piráty a STAN

Koalice Pirátů a STAN se ve volebním modelu agentury Median propadla až na třetí místo. První je hnutí ANO s 26 procenty, druhá koalice Spolu s 21,5 procenta.

Výběr článků

Načítám