Hlavní obsah

Piráti a STAN: Nechali jsme se zatlačit do defenzivy

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře to vypadalo, že koalice pirátů a STAN jednoznačně převálcuje vládní ANO, ale stačilo půl roku a Andrej Babiš je s ANO znovu na koni a v průzkumech znovu vede.

Článek

Piráty se STAN navíc přeskočila i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Podle předsedy STAN Víta Rakušana je zaskočila agresivní kampaň, kterou hlavně proti pirátům rozjel Babiš, a také sociální sítě.

Udělali jsme chybu, že jsme se začali věnovat defenzivě
Vít Rakušan

„Udělali jsme chybu, že jsme celý náš tým zahltili tím, že jsme se začali věnovat defenzivě. Tiskli jsme letáky proti hoaxům (lživým zprávám). Sledovali jsme všude, co se o nás řekne, a proto se vytratila pozitivní emoce a prezentace našich témat,“ řekl Právu Rakušan.

Dodal, že po startu kampaně zůstali pouze u hesla „Vrátíme zemi budoucnost“, ale už intenzivně lidem nesdělovali, jak to chtějí udělat.

Pirát Profant: Ve Sněmovně jsou bílí páprdové, kteří inklinují k fašismu

Domácí

Také předseda pirátů Ivan Bartoš vidí za propadem fakt, že piráti a zvláště on se stali nejvíce napadaným politickým subjektem.

„Babiš se každý den snaží piráty nakopnout a o Starostech úmyslně nemluví. Chce z voleb udělat referendum o pirátech, ale my kandidujeme v koalici, budeme pokračovat v kampani a z klesajících preferencí neděláme závěry,“ řekl Právu Bartoš, který svede s Babišem nejostřeji sledovaný duel na Ústecku. Šéf pirátů věří, že vše napraví další fáze kampaně, kterou chtějí rozjet už tento týden.

„Pojedeme do regionů a začneme vysvětlovat program. Výhrady ke kampani byly i od odborníků, my jsem se nad tím zamysleli a jedeme dál,“ řekl Bartoš.

Internet je naše moře. Jak Piráti plují českou politikou

Volby

Lidi na ulici podle něj jejich program zajímá, například jak to bude se zdravotnictvím. „My chceme kvalitní péči ve všech regionech, ne to všechno směřovat do Prahy, jako to onkologické centrum, které chce Babiš a Arenberger nacpat do vinohradské nemocnice,“ poznamenal Bartoš.

Koalici Pirátů a STAN padají preference. Chystají změnu v kampani

Parlamentní volby

Rakušan také věří ve sdělnější kampaň. „Výrazně jsme zjednodušili vizuální kampaň a kontaktní kampaň bude mnohem intenzivnější, než jsme původně počítali. Máme také připraveny prostředky, jak se dostat na venkov, a také to věcně zacílíme na konkrétní témata,“ podotkl Rakušan.

Máme připraveny prostředky, jak se dostat na venkov, a také to věcně zacílíme na konkrétní témata
Vít Rakušan

Podle něj chtějí představit konkrétní investiční plán, jak dostat českou ekonomiku z covidové krize, kde ve státní správě budou šetřit a kde navýší státní příjmy.

„Určitě to ale nebudeme dělat, jak nás pomlouvají, že chceme někomu zdanit bydlení nebo zvýšit zdanění práce,“ poznamenal Rakušan.

STAN: Starostové a nezávislí vyrostli z regionálního hnutí

Volby

Podle programu chtějí Piráti a STAN víc zdanit těžbu nerostů a digitální giganty a také prodej konopí. Dalšími tématy podle Rakušana bude pomoc slabším regionům, digitalizace nebo „revoluční změna ve školství“. „Také chceme zaujmout nehystericky pojatým ekologickým programem, který máme propojený se zemědělstvím. Chceme jinak nasměrovat agro dotace, aby pomáhaly malým farmám za to, že se chovají odpovědně ke krajině, a ne obrovským agroholdingům,“ dodal Rakušan.

Podle Bartoše se zatím neukázalo žádné slabé místo spolupráce se STAN. „Když jsem přijel do Ústecka, tak to šlape jako hodinky a vzájemně se tam piráti se Starosty dobře doplňují,“ podotkl Bartoš.

Posilující STAN zneklidňuje Piráty. Aby se za naše peníze nevyvezli k moci, obávají se někteří

Domácí

Kroužkování se nebojí

Ani on, ani Rakušan nečeká, že zlou krev například vyvolá to, když se někde dostanou dopředu kandidáti díky kroužkování. „Máme zakázanou výzvu ke kroužkování, ale ne podporu kandidátů od jiných, např. známých starostů nebo osobností. Také jsme se snažili neumísťovat na kandidátky očividné skokany, ale silné kandidáty dávat rovnou dopředu kandidátek,“ dodal Rakušan.

Největší podporu měla koalice pirátů a STAN v březnu, kdy jí třeba agentura Kantar naměřila 34 a ANO 22 procent preferencí. Podle červencového průzkumu agentury Median by koalice pirátů a STAN měla 20 a ANO 26 procent podpory. Mezi ně se na druhé místo vklínila koalice Spolu z 21,5 procenta.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám