Hlavní obsah

Hřib: Praha změní vyhlášku, kvůli které strážníci vyhnali sáňkaře z Petřína

– Praha

Vedení Prahy změní městskou vyhlášku, která zakazuje sáňkování a jízdu na běžkách v parcích a zahradách. Zabránit tak chce tomu, aby odtud strážníci lidi vyháněli, jak se to v úterý stalo na Petříně. Informoval o tom Zdeněk Hřib (Piráti). Městská vyhláška zakazuje jízdu po sněhu v zeleni, která je součástí parků či zahrad. Pokuty strážníci nerozdávali a vše řešili domluvou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Pražští strážníci v úterý vykázali z Petřína zhruba 40 dětí, které zde sáňkovaly a bobovaly, a další lidi na lyžích či snowboardech. Hlídka je upozornila na porušení vyhlášky, pokuty strážníci nedávali. Situaci na Petříně zaznamenal reportér Novinek.

„Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. Ukázalo se, že existuje 20 let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína. Ale vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Vyhlášku bude nutné aktualizovat," řekl Hřib v reakci na postup městské policie.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Městská policie na Petříně

Chováním ve veřejné zeleni v Praze se zabývá vyhláška města, jež uvádí, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. Zakázaná místa jsou konkrétně specifikována, netýká se to veškeré zeleně ve městě. Vyhláška je k mání na internetovém portálu Prahy.

Městská policie vyhnala z Petřína sáňkaře a lyžaře

Krimi

Podle primátora je naopak dobře, že děti v současném období pandemie nemoci covid-19, kdy jsou zavřené školy, tráví čas venku na čerstvém vzduchu.

Strážníci vyháněli sáňkaře a snowboardisty z PetřínaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Je skvělé, že v Praze po několika letech napadlo dostatek sněhu a děti mohou sáňkovat i v Praze, místo toho, aby přejížděly na hory do jiných krajů. U nás na sídlišti na Jižním městě v centrálním parku se sáňkuje ostošest,” uvedl Hřib.

Zatažené závěsy, zamčeno a plné popelníky. Podle strážníků bar s šesti lidmi v Praze otevřel

Krimi

Hamáček: Strážníci proti sáňkařům zasáhli správně

Jako nešťastné označil vyjádření některých členů vlády o tom, že lyžovat na Petříně není v souladu se zákonem.

„Nelegální je podle vládních opatření tak maximálně čtyřbob bez roušek po deváté hodině," dodal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v médiích uvedl, že lyžování na Petříně není v souladu se zákonem a městská policie by měla zasáhnout.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle strážníků lyžaři na Petříně porušili vyhlášku o veřejné zeleni

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám