Hlavní obsah

Městská policie vyhnala z Petřína sáňkaře a lyžaře

Právo, Novinky, kub, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na hory nemohou, tak jdou do města. Tam ale také nemohou. Zbývá dřepět doma. Tak je na tom přinejmenším několik desítek dětí, které městská policie v úterý dopoledne rozehnala na kopci Petřín v Praze, kde sáňkovaly. Byly v doprovodu dospělých a kopec sjížděly podle strážníků v místech, kde je to kvůli vyhlášce chránící veřejnou zeleň v parcích zakázáno.

Snowboarďáci na PetříněVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Strážníci vystoupali na svahy kopce Petřín v centru Prahy v úterý dopoledne, když tam sáňkovalo zhruba 40 dětí v doprovodu několika dospělých. Na sociálních sítích se šířily záběry, jak strážníci zastavují i rozjeté sáňkaře a snowboardisty.

Prymula: Bezbřehé zpřísňování nemá smysl, opatření je třeba vybrat

Domácí

„Dopoledne na Petříně v místech, kde je to zakázáno, bobovalo asi 40 dětí v doprovodu sedmi dospělých osob. Hlídka je na porušení vyhlášky pouze upozornila, stejně jako další přítomné lyžaře a snowboardisty,“ řekla Novinkám mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Zákaz lyžování a bobování na Petříně podle ní nesouvisí se současným pandemickým opatřením, kdy se mimo jiné lidé nemají setkávat ve skupinách a také na horách jsou zavřené vleky.

Foto: Novinky

Strážníci vyhnali z Petřína sáňkaře a snowboardisty.

„Chování ve veřejné zeleni je v Praze upraveno vyhláškou města. V ní je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. Místa jsou přesně vymezena v příloze číslo 1 této vyhlášky. Neznamená to tedy, že je tato činnost zakázána všude,“ zmínila mluvčí.

Hamáček chce lidi místo zpřísňování motivovat, přitom chystá registr hříšníků

Krimi

Za porušení městské vyhlášky hrozí pokuta až 10 tisíc korun na místě. „Vždy je ale nutné vzít v potaz samotnou společenskou škodlivost a nebezpečnost daného jednání,“ sdělila Seifertová s tím, že v úterý dopoledne na Petříně žádné pokuty strážníci nerozdali.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Městská policie na Petříně

„Co se například týká zmíněného sáňkování nebo bobování, tak například vůči dětem do 15 let není možné uplatňovat žádný postih,“ upřesnila mluvčí. Strážníci podle mluvčí při kontrolách na Petříně během posledních dnů řešili případná protiprávní jednání pouze upozorněním.

Hotel s desítkami hostů, vlek v provozu. Policie jela do Harrachova na udání

Krimi

Na možné protizákonné jednání v souvislosti s bobováním nebo lyžováním na Petříně v pondělí upozornila Prima CNN. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) televizi řekl, že má pocit, že když někdo lyžuje mimo označené trati, tak to není v souladu se zákony.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Petříně byli rovněž snowboardisté.

„Nepřesné vyjádření jednoho z členů vlády bohužel vedlo k tomu, že nyní oblasti Petřína strážníci věnují zvýšenou pozornost, což logicky odebírá část jejich kapacity pro řešení jiných protiprávních jednání na území této centrální městské části,“ dodala pro Právo Seifertová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám