Hlavní obsah

Ceremoniál 28. října letos na Hradě nebude

Novinky, Klára Beranová, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předávání vyznamenání na Hradě v souvislosti s oslavami státního svátku 28. října se letos neuskuteční. Podle kancléře Vratislava Mynáře bude odsunuto na 28. října příští rok. Seznam lidí, kterým prezident letos udělí vyznamenání, bude zveřejněn v den svátku na stránkách Hradu ve 20 hodin.

Tiskový brífink Vratislava Mynáře k ceremoniálu udílení státních vyznamenání dne 28. říjnaVideo: Novinky

 
Článek

„Na základě doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly pan prezident rozhodl, že se ústavní akt přesune na příští rok. Bude se tedy konat dne 28. října v roce 2021,“ sdělil ve čtvrtek Mynář.

Zemanův ceremoniál 28. října asi nebude, řekl Babiš

Domácí

Upozornil také na to, že od samého začátku byl ceremoniál naplánovaný pouze ve Vladislavském sále, kam byli pozvaní pouze vyznamenaní, pan prezident a nutný personál.

Střídání hradních stráží 

28. říjen tak připomene letos pouze slavnostní výměna hradních stráží. „Ta proběhne v pravé poledne. Poté zazní slavnostně česká hymna. Nádvoří bude nasvíceno v barvách trikolory,” nastínil.

Zeman se ceremoniálu vzdát nechce

Domácí

Seznam lidí, kterým bylo letos vyznamenání propůjčeno či uděleno, se objeví na internetových stránkách Pražského hradu 28. října v 8 hodin večer.

„Ať si Hřib nafackuje“

Mynář se pustil také do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „Ten slavnostní akt nazval párty na Hradě pro papalášskou smetánku. Mezi vyznamenanými jsou ale veteráni druhé světové války, lidé bojující proti epidemii nebo mistr Karel Gott. Tyhle všechny Hřib nazval hladovými prasaty,“ uvedl.

Ceremoniál 28. října? Půjdu, když se dodrží vládní nařízení, řekl Prymula

Domácí

Hřib by si měl tak podle něho někde v soukromí nafackovat. „Je to nejstrašnější urážka v historii ceremoniálu. Kdyby měl pan primátor Hřib alespoň trochu svědomí, tak se všem omluví, odstoupí a někde v soukromí si nafackuje,“ dodal jedním dechem.

Pražský primátor si osočení ze strany nejvyššího hradního úředníka nenechal líbit a připomněl, že vyjádření o hladovém praseti se týkalo Mynářovy jarní zabijačky, šlo údajně o nezbytnost, jejíž konání zdůvodnil prezident tvrzením, že „prase bylo hladové”.

Prase nemocné nebylo, bylo hladové, zastal se Zeman Mynáře ohledně zabijačky

Domácí

„Můj výrok o hladovém praseti se rozhodně netýkal vyznamenaných osobností, ale jarní nelegální zabijačky pana Mynáře. Ten má slova nepravdivě překroutil. Původně plánované oslavy 28. října jsem označil za ukázkový příklad pohrdání občany v přímém přenosu,” zopakoval Hřib na Twitteru.

Konání ceremoniálu nedoporučil prezidentovi ministr zdravotnictví Prymula. Ten ve středu uvedl, že jeho pořádání je v tuto dobu nevhodné. Právě jeho resort uděluje výjimky ze stávajících opatření, přičemž výjimku by slavnost potřebovala. Ve středu kvůli tomu s prezidentem mluvil.

Ceremoniál 28. října? Půjdu, když se dodrží vládní nařízení, řekl Prymula

Domácí

Prezident Miloš Zeman se totiž opakovaně vyjádřil, že bude o předávání vyznamenání usilovat. Pokud by se tradiční ceremoniál neuskutečnil, byla by to podle něj urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám