Hlavní obsah

Havlíček: Připravujeme se na otevření. Teď jde o pár posledních dní

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Vláda se připravuje na to, že by se mohlo Česko přesunout do třetího stupně v protiepidemickém systému PES v pondělí 30. listopadu. Spolu s tím by se otevřely všechny obchody, služby i restaurace. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) Novinkám napsal, že se nyní pracuje na detailním scénáři. Jde tak o několik posledních dnů, kdy je v Česku téměř vše zavřené.

Článek

„Vše se vyvíjí dobře a my se připravujeme na to, že by se skutečně mohlo v pondělí otevřít. Připravujeme detailní scénáře klíčových segmentů obchodu a služeb. Jde o několik posledních dní,“ napsal Novinkám vicepremiér v sms.

Havlíček: Hospody, obchody i služby otevřou nejspíš ještě v listopadu

Domácí

Upozornil nicméně na fakt, že Česko se zatím teprve od pondělí nachází ve 4. stupni protiepidemického systému PES. „Musíme být obezřetní, chceme dodržet scénář PES,“ dodal. Otevřené jsou tak nyní až na výjimky pouze prodejny se základními životními potřebami. Platí také zákaz vycházení od 23:00 do 05:00.

Přituhne. Počasí přinese nebezpečí na silnicích

Domácí

Novinky se obrátily na ministra i s dotazem, zda nedostanou výjimku ze systému PES obchody s obuví. V Česku totiž nyní klesají teploty k nule a dětem, kterým každý rok naroste noha, by mohla být zima. A navíc, výjimku z vládních opatření dostaly prodejny se zbraněmi či salóny pro kočky a psy, což jsou obchody a služby zbytnější než boty pro dítě, které je prostě potřeba vyzkoušet.

Psi mají znovu přednost před svými pány. Vláda otevře psí salóny, kadeřnictví nikoliv

Ekonomika

Podle Havlíčka nicméně obchody s obuví výjimku nedostanou, vše by se tak mělo otevřít až plošně.

„Je pravda, že to nyní není pro zákazníky pohodlné, ale e-shopy se hodně přizpůsobily požadavkům. Nabízejí možnosti jako vyzkoušet si či vrátit zboží. Pokud bychom pustili obuv, nastane požadavek na další zboží,“ sdělil Novinkám.

Senátoři napadli zavření malých obchodů u Ústavního soudu

Domácí

A právě kvůli opatřením v maloobchodě podali stížnost k Ústavnímu soudu také senátoři. Podle nich by měla být opatření pro maloobchod zrušena, protože jsou diskriminační a znamenají likvidaci menších prodejen a podnikatelů. Velká nákupní centra, která nabízejí podobné zboží, jsou přitom otevřená.

Senátor: opatření nemá logiku 

„Lidé nemůžou rozumět tomu, proč mohou jít nakoupit do velkého supermarketu, ale do malého krámku nikoli. Nemá to žádnou logiku,” řekl Novinkám senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který stížnost inicioval.

Členové horní komory kritizovali právě zavření prodejen s obuví či se zimním oblečením. Problém ale vidí i u lidí, kteří neumějí nakupovat na internetu, jako jsou například senioři.

Přestaňte diskriminovat české obchodníky proti řetězcům, vyzvala Sněmovna vládu

Domácí

Podobně se minulý týden usnesli také poslanci. Ti vyzvali vládu, aby sjednotila pravidla pro maloobchod i velkoobchod, a to již od 23. listopadu. Vláda je ale nevyslyšela.

Co by se mělo změnit se třetím stupněm:

MaloobchodVšechny obchody by se otevřely. Platilo by ale omezení počtu osob (1 osoba na 15 m2 provozní plochy), rozestupy 2 m mezi zákazníky. Organizační a režimová opatření. Management front uvnitř i venku.
RestauraceUzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, max. 4 osoby u stolu a obsazenost max. 50 % kapacity hostů. Organizační a režimová opatření.
Nákupní centraOmezení počtu osob (1 osoba na 15 m2 provozní plochy), rozestupy 2 metry mezi zákazníky. Organizační a režimová opatření. Management front uvnitř i venku. Omezení jídelních koutků pouze na výdejní okénko, uzavření dětských koutků.
Hromadné akce50 osob venku, 10 osob uvnitř
ŠkolstvíPrezenční výuka – MŠ, speciální školy a 1. stupeň ZŠ. Rotační prezenční výuka (po týdnech) – 2. stupeň ZŠ, SŠ a VOŠ s výjimkami. Distanční výuka VŠ s výjimkami; 1. ročníky prezenční výuka. U škol ale bude zřejmě záležet na dohodě mezi ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Mírnější pravidla spojená s přechodem na čtvrtý stupeň totiž neplatí právě pro školy - rozvolnění opatření ve školství odstartuje postupně.
Omezení volného pohybu osobBez omezení
Ubytovací službyBez omezení
Konzumace alkoholu na veřejnostiBez omezení
KnihovnyOmezení počtu osob (1 osoba na 15 m2 provozní plochy), rozestupy 2 m mezi zákazníky. Organizační a režimová opatření.
Sportovní soutěžeProfesionální a amatérské soutěže bez přítomnosti diváků
Rekreační sportyVnitřní sportoviště pouze pro individuální sporty do 10 osob. Sportovat lze venku, vždy pouze 2 hrací týmy/skupiny.
Herny, kasínaUzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, max. 4 osoby u stolu a obsazenost max. 50 %. Organizační a režimová opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám