Hlavní obsah

Filip a Okamura zjištěním o Vrběticích zatím nevěří

Právo, ČTK, jfk, nig
Praha

Zpravodajská hra, vyřizování účtů mezi obchodníky se zbraněmi, nedostatek informací... Pro KSČM a SPD nejsou zjištění bezpečnostních složek k sedm let starým útokům na muniční sklady ve Vrběticích dostatečně prokazatelná, aby k nim zaujaly silné stanovisko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura (vlevo) a Vojtěch Filip na jednání Sněmovny

Článek

„Taková informace ve mně vyvolává více otázek než odpovědí. Zatím se mi po sedmi letech zdá velmi nepravděpodobná, a přijde mi, že jde o záležitost, která zavání spíš zpravodajskou hrou než skutečným policejním vyšetřováním,“ reagoval na sobotní vystoupení premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle něj je zajímavé i načasování. „Teď se rozhoduje o tom, že se do ČR přiveze vakcína Sputnik, mluví se o zakázce na dostavbu Dukovan, tak tady někdo vytváří protiruské prostředí. Měli jsme šanci na zlepšení vzájemných vztahů s Ruskem. Spolupráce zpravodajských služeb a policie je jistě potřebná, ale teď mi to připadá, jako že je to účelové,“ řekl Filip.

Havlíček: Rosatom je ze hry. Na Dukovany si nesáhne ani jako subdodavatel

Domácí

Podle poslance KSČM Leo Luzara by ostrá vyjádření českých politiků mohla způsobit velké konflikty. Všichni čeští politici se podle něj snaží vyvolat nenávist vůči Rusku. „Stojí za tím nevyřízený účet mezi obchodníky se zbraněmi? Měly to naše tajné služby zmonitorované? Hraje se o Dukovany?“ tázal se poslanec řečnicky v nedělní Partii TV Prima.

„Proč areál hlídala soukromá firma?“

Předseda SPD Tomio Okamura požaduje projednání případu ve sněmovním bezpečnostním výboru do konce dubna. „Výbor by měl dostat důkazy pro tak závažná obvinění,“ řekl Okamura. Vyzval vládu, aby jednala s chladnou hlavou. Uvedl také, že příští týden požádá o schůzku ruského velvyslance, aby zjistil jeho stanovisko.

Bulharská stopa: otrava novičokem

Domácí

Podle Filipa lze očekávat, že Rusko zareaguje na česká opatření recipročně a vyhostí na oplátku některé české diplomaty. Vzhledem k tomu, že se události odehrály před sedmi lety, těžko asi budou mezi vyhoštěnými pracovníky ruské ambasády lidé, kteří již svou misi v ČR, obvykle trvající čtyři roky, skončili.

„Pokládám si otázku, jak to bude případně s energiemi z Ruska. Pokud nám v důsledku tohoto konfliktu zastaví dodávky plynu, tak protože Německo staví Nord Stream 2, stejně budeme kupovat ruský plyn, ale z Německa?“ uvedl. Podle něho se Vrběticemi Sněmovna zabývala v minulosti intenzivně.

Čepiga s Miškinem dostali vyznamenání Hrdina Ruska. Možná právě za Vrbětice

Domácí

„Nebyli jsme informováni, že se tam děje něco dál. Tehdy jsme se pozastavovali nad tím, že hlídání bylo svěřeno soukromé firmě, a ne armádě, což jsme považovali za špatné rozhodnutí státu,“ podotkl Filip.

„Zřejmě po sedmi letech skončilo vyšetřování. Jinak nechápu, proč se o takové věci dozvídáme až teď, když tam působili vyšetřovatelé jak vojenští, tak policejní,“ dodal v neděli Filip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám