Hlavní obsah

Havlíček: Rosatom je ze hry. Na Dukovany si nesáhne ani jako subdodavatel

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka
Praha

Potom, co vyšlo najevo zapojení ruské tajné služby do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, je jasné, že se tendru na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech nebude moci účastnit ruský Rosatom. A to ani ve formě subdodavatele jaderného ostrova. Tendr ale poběží podle harmonogramu dál, řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

Kdy jste se dozvěděl o podílu příslušníků ruské tajné služby GRU na explozích ve Vrběticích?

Dozvěděl jsem se o tom pár desítek minut předtím, než to pan premiér Babiš s vicepre­miérem Hamáčkem řekli na tiskové konferenci.

Jak na vás ta informace zapůsobila?

Když se člověk takové věci dozví, je v určitém šoku. Logická otázka byla, proč se to dostalo na světlo až po sedmi letech, ale to na věci nic nemění. Beru to jako fakt a je třeba to zcela zásadním a nekompromisním způsobem odsoudit. Nemůžeme ani na minutu připustit, že bychom takové věci akceptovali. To není možné. Indicie jsou jasné a důkazy vypadají velmi věrohodně. Z naší strany musí přijít rázná a rychlá odpověď. Nemůže být uspěchaná v řádu hodin, ale musíme dát všechna fakta na stůl a pak jednat.

Havlíček: Rosatom bude vyřazen z účasti v tendru na Dukovany

Domácí

Je teď ještě vůbec možné, že by byl jeden ze zájemců o dostavbu jaderného bloku v Dukovanech, ruský Rosatom, osloven k bezpečnostní prověrce před zahájením tendru?

Nedovedu si představit, že by po těch posledních událostech byl Rosatom osloven v rámci bezpečnostního posouzení. Není co posuzovat. Během několika dní bude vyřazen z možnosti účasti v tendru, tedy i bezpečnostní prověrky. Ten, kdo není pozván do bezpečnostního posouzení a neprojde jím, nemůže jít do tendru.

Nikdo z oslovených uchazečů do toho nepůjde s dodavatelem od Rosatomu.

Nebude možná účast Rosatomu ani jako subdodavatele, který by jinému zájemci o dostavbu třeba prodal projekt jaderného ostrova?

To je prakticky vyloučené. Nikdo z oslovených uchazečů do toho nepůjde s dodavatelem od Rosatomu.

Bude teď příprava na tendr pokračovat?

V tendru se musí pokračovat. Jádro je pro nás dnes klíčový zdroj elektřiny a jako bezemisní zdroj nemá v požadovaném objemu alternativu. Obnovitelnými zdroji to nedoženeme a plyn je pouze přechodová záležitost. Bez jádra se neobejdeme.

Argumentem pro účast Rosatomu bylo i možné dosažení nižší ceny. Teď ale v soutěži zůstanou jen tři zájemci: francouzská EDF, severoamerický Westinghouse a jihokorejská KHNP. Bude ten tlak na cenu nyní možný?

Vždycky je lepší, když je v tendru více účastníků, o tom není nejmenších pochyb. I proto jsme chtěli, aby tam ti, kteří mají určité reference, a ti, kteří mají technologii, což Rosatom bezpochyby má, byli.

Babiš: O zapojení ruských tajných služeb do Vrbětic jsme jednali už 7. dubna

Domácí

Tím pádem by se vytvořil tlak na cenu. Pochopitelně to má potom důsledek i do výkupní ceny elektřiny. Nicméně jsme vždycky říkali, že ministerstvo průmyslu a obchodu doporučuje po stránce technické a stránce ekonomické, ministerstvo vnitra dá pohled ze stránky geopolitické a že bezpečnostní složky musí dát finální razítko na to, jestli někdo do tendru bude přizván nebo ne. S tím se počítalo a počítá, a nedovedu si představit, že by bezpečnostní složky daly nyní jiné stanovisko než negativní.

Jak tedy cenu snížit? Je možné třeba zastropování nabízené ceny projektu?

I to je cesta, budeme muset změnit taktiku v jednání s ostatními uchazeči. Neměli jsme žádného favorita, nikomu se tendr nepsal na míru, zadávací dokumentace je připravena velmi dobře a každý z uchazečů má stejné šance. Od počátku šlo o to, že musíme zabezpečit maximálně férovou soutěž s tlakem na cenu.

Takže se pojede podle harmonogramu?

Všechno jede podle harmonogramu. Má to přesná pravidla a harmonogram, všichni mají stejné podmínky. Bezpečnostní posouzení nám dá velmi cenné informace, na tom jsme se shodli i s Bezpečnostní radou státu. Třeba jaká budou konsorcia, jací dodavatelé, jak bude zajištěna kybernetická bezpečnost. Na základě toho všechny uchazeče ještě jednou projdeme a teprve poté je pozveme do tendru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám