Hlavní obsah

Čepiga s Miškinem dostali vyznamenání Hrdina Ruska. Možná právě za Vrbětice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice agentů, kteří jsou spojováni s pokusem o vraždu Sergeje Skripala a nejnověji i s výbuchy muničních skladů ve Vrběticích, byla na přelomu let 2014 a 2015 oceněna vyznamenáním Hrdina Ruska. Investigativní skupina Bellingcat si nyní myslí, že oba agenti mohli být vyznamenáni právě za akci ve Vrběticích.

Foto: Policie ČR

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov

Článek

Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin mají být členy jednotky 29155, která spadá pod ruskou vojenskou rozvědku GRU.

Záškodníci, kteří se nezastaví před ničím. Co víme o záhadné jednotce 29155

Svět

Jejich jména byla odhalena v souvislosti s pokusem o vraždu Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Tehdy investigativní skupina Bellingcat mimo jiné zjistila, že oba muži byli na přelomu let 2014 a 2015 odměněni vyznamenáním Hrdina Ruska za své nespecifikované činy v bojích na Ukrajině.

Skupina Bellingcat se domnívala, že vyznamenaní souviselo s jejich možnými akcemi na Krymu. Nyní se však domnívá, že vyznamenání si Čepiga s Miškinem dost možná vysloužili za akci ve Vrběticích. Podle jedné z hypotéz měl útok ve Vrběticích zabránit vývozu zbraní na Ukrajinu.

Spolu s vyznamenáním oba muži obdrželi od státu byty v Moskvě, Miškin v hodnotě 24 milionů rublů (7 milionů korun) a Čepiga v hodnotě 30 milionů (8,55 milionu korun).

Podle serveru The Insider, který s Bellingcatem a českým Respektem na odhalení agentů spolupracoval, je udělování bytů za titul Hrdina Ruska standardní praxí.

Záškodníci, kteří se nezastaví před ničím. Co víme o záhadné jednotce 29155

Svět

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. Sklad číslo 16 explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba muži měli areál v říjnu navštívit.

Hamáček k Vrběticím: Při prvním výbuchu něco selhalo, druhý byl podle plánu

Domácí

Podle vyjádření místopředsedy vlády Jana Hamáčka první sklad vybuchl s dosud nezjištěných příčin dříve, druhý už podle plánu. V prosinci už měla být munice v Bulharsku.

Krátce po oznámení zapojení GRU do explozí ve Vrběticích vyhlásila policie pátrání po Čepigovi s Miškinem, kteří v Česku vystupovali pod jmény Alexander Petrov a Ruslan Boshirov.

Reklama

Výběr článků

Načítám