Hlavní obsah

Epidemiolog: Chřipka tu zatím není, ale ještě může udeřit

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemiolog ze Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl v rozhovoru pro Právo popsal, jak se vyvíjí letošní chřipková sezona. Podle něj se v Evropě díky proticovidovým opatřením chřipka nevyskytuje, ale ještě může překvapit. Vakcín se využilo jen o 200 tisíc více.

Foto: archiv

Epidemiolog ze Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl

Článek

Je omezený výskyt chřipky dán i tím, že covid si vybírá podobné oběti a je rychlejší?

U významné části se jedná o skupinu rizikových lidí, především hodně vysokého věku, mnozí jsou vnímavější prakticky na cokoliv. Ovšem vážně nemocný může být i dosud zcela zdravý člověk. Problém je, že s covidem se nikdo z nás předtím nesetkal, a proto jsme proti němu neměli imunitu, čili covid může prodělat každý, kdežto chřipkou onemocnění v průměru „jen“ 10 procent populace ročně. Takže k pandemii covidu se pojí i obrovská zátěž na zdravotnický systém s danými počty nemocných a zemřelých.

 Jak jsme se v této sezoně posunuli v očkování proti chřipce?

V proočkovanosti celkové populace jsme posledních zhruba 15 let setrvale mezi pěti a sedmi procenty. Pouze v této sezoně jsme vyočkovali asi o 200 tisíc dávek více.

Jaká je proočkovanost v Evropě?

Ve vyspělých zemích Evropy je proočkovanost zhruba trojnásobná. V Nizozemsku a v Británii je to určitě alespoň čtyřnásobek. Britské očkovací programy počítají nejen se starší populací, ale třeba i s dětmi. Nutno dodat, že mají k dispozici jinou vakcínu, která se podává vdechnutím do nosu, takže se nepodává injekčně.

Zdravotníci: Covid není běžná chřipka, očkování je nezbytné

Domácí

Kolik lidí u nás umírá na chřipku?

Každoroční počty úmrtí s jedinou příčinou, tedy diagnózou chřipka, nejsou velké a k úmrtí obvykle dochází krátce po infekci virem chřipky. Ale průběh onemocnění chřipkou často vyvolá nějakou komplikaci nebo zhoršení chronického onemocnění a až to vede k úmrtí. V průměru je u nás každý rok takových případů kolem 1500. Podobně jsou na tom i jiné vyspělé země v mírném zeměpisném pásmu.

Jak souvisí proočkovanost s úmrtností?

Směrodatné studie k vlivu očkování na úmrtí lze dělat pouze v zemích, kde dojde k nějaké změně. Tato data máme z Nizozemska. Před již téměř 25 lety zahájili výrazné kampaně na očkování a v řádu několika let došlo ke změně proočkovanosti proti chřipce. A asi o 20 procent se jim snížila úmrtnost v kategoriích zápalu plic a dalších chřipkových komplikací. Tento efekt tedy zdokumentovaný je. My jsme měli velké epidemie v polovině 80. a 90. let, v sezoně 95/96 jsme měli dokonce šest tisíc zemřelých. To průměrnou úmrtnost zvyšovalo na 2500 obětí ročně. Jelikož další velká epidemie nepřišla, podle posledních studií počítáme s průměrnou úmrtností 1500 ročně.

Opatření proti covidu pomohla potlačit sezonní chřipku

Koronavirus

Letos budou výsledky jiné?

Roušky, omezování kontaktů jistě mají vliv na výskyt chřipky. Nejspíš proto se dosud chřipka na kontinentu vyskytuje jen ojediněle. Ale nemusíme být jen u chřipky, je i mnohem méně černého kašle nebo spalniček z podobných důvodů. Chřipka ovšem dokáže překvapit a nejsem schopen říci, co se bude dít v únoru.

Chřipka i covid mají podobné příznaky, takže možná stoupne poptávka po testech. Ale co případný souběh obou nemocí může natropit? Jedna teorie říká, že lidské tělo víc než jeden virus nepřipouští. Druhá, že chřipka může oslabit imunitu a koronavirus pak tělo napadne volnými branami.

Přikláněl bych se k druhé variantě. Viry sice do určité míry bojují o stejné receptory, takže určitá soutěživost mezi nimi je, ale pozorujeme to zejména u nechřipkových respiračních virů. Jenže pak přijde chřipka a způsobí epidemii. Čili mezi chřipkovými a nechřipkovými viry jistý rozdíl je. Tím, že nyní nejsme v kolektivech, nosíme roušky, více si myjeme ruce a dělá se celá řada opatření, tak díky tomu se chřipka vyskytuje ve velmi malé míře a snad u toho zůstane.

Koronavirus má u hospitalizovaných třikrát vyšší smrtnost než chřipka, ukázala studie z Francie

Evropa

Takže epidemie chřipky už nehrozí?

To bych si netroufl říct, protože chřipka umí překvapit. Je to velmi nakažlivá nemoc. A pokud se jen trochu rozšíří, tak už pak pokračuje explozivně. Dokážu říct jen to, že tady aktuálně není, ale nejsem schopen odhadnout, co bude za měsíc.

Vy byste doporučoval se očkovat proti chřipce víc?

Určitě, a to i v době bez covidu. Jsem přesvědčen o tom, že očkování proti chřipce je využíváno nedostatečně, protože chřipka je závažné onemocnění. Zejména u starších osob a u těch s chronickými nemocemi může vést k závažným změnám zdravotního stavu, nebo u řady z nich i ke zcela zbytečným úmrtím. Chřipka byla doteď největší zabiják mezi infekčními onemocněními ve vyspělých zemích. No a další takovou nemocí je nyní covid.

Reklama

Výběr článků

Načítám