Hlavní obsah

Koronavirus má u hospitalizovaných třikrát vyšší smrtnost než chřipka, ukázala studie z Francie

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Studie z Francie zveřejněná v prestižním lékařském časopisu Lancet potvrzuje, že covid-19 je mnohem nebezpečnější než sezonní chřipka. Nejenže bylo hospitalizováno mnohem více lidí s covidem-19 než s chřipkou, ale hlavně byla u těchto pacientů třikrát větší smrtnost než u těch s chřipkou.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Příprava infuze pro pacienta s covidem-19 na ARO v soukromém kardiologickém centru v Saint-Denis.

Článek

Při srovnání byla použita data z jarní první vlny pandemie ve Francii z března a dubna letošního roku, kdy bylo hospitalizováno 89 530 lidí nakažených novým koronavirem. Pro srovnání byla použita data o chřipkové epidemii mezi prosincem 2018 a únorem 2019, kdy skončilo s chřipkou v nemocnicích 45 819 lidí.

Z hospitalizovaných nakažených covidem-19 zemřelo v té době 16,9 procenta, u chřipky to bylo 5,8 procenta.

Profesorka z univerzitní nemocnice v Dijonu Catherina Quantinová, která se podílela na studii, přitom zdůraznila, že rozdíl ve smrtnosti je velmi markantní. Chřipková epidemie z přelomu let 2018 a 2019 měla nejvíce obětí za pět let.

Data také ukázala, že u lidí s covidem-19 jejich větší podíl skončil na JIP, bylo jich 16,3 procenta, zatímco u chřipky jen 10,8 procenta.

ON-LINE: Rakousko míří do třetí plošné karantény

Zahraniční

Rozdíl v počtu hospitalizovaných může být podle studie částečně vysvětlen tím, že část lidí se proti chřipce nechává očkovat a další mají imunitu.

Studie také zmiňuje, že chřipka napadá mnohem častěji děti. Z hospitalizovaných s covidem-19 bylo jen 1,4 procenta mladších 18 let, zatímco u chřipky byl podíl dětí a mladistvých 19,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám