Hlavní obsah

Důvěra v armádu a policii byla na začátku epidemie koronaviru rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v policii a armádu se na počátku epidemie koronaviru dostala na rekordní úroveň. Oběma ozbrojeným sborům deklarovalo důvěru shodně 78 procent lidí. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra Čechů v Armádu ČR a Policii ČR

Článek

„Armáda je dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnějšími institucemi (aktuálně jí jednoznačnou důvěru vyjadřuje dokonce téměř třetina občanů). Policie tuto pozici získala až v posledních letech a aktuální data tuto skutečnost potvrzují,” konstatovala agentura.

Výrazně nadpoloviční většina lidí důvěřuje i kontrolním a soudním institucím. Téměř tři čtvrtiny lidí věří České obchodní inspekci (73 procent). Následuje Nejvyšší soud (70 procent), Nejvyšší kontrolní úřad (69 procent), Nejvyšší správní soud (68 procent) a Ústavní soud (67 procent). Téměř dvě třetiny občanů důvěřují ombudsmanovi (64 procent).

Důvěra ve vládu Merkelové prudce stoupla

Zahraniční

V rámci samosprávy a politických institucí se nejvyšší důvěře tradičně těší obecní a městské úřady (73 procent). U krajských úřadů je důvěra na úrovni 68 procent.

Prezidentovi podle šetření STEM věří 56 procent lidí, Sněmovně 47, vládě 46 a Senátu 41 procent.

Náklady globální pandemie mohou celosvětově dosáhnout 105 bilionů korun

Koronavirus

„V této souvislosti můžeme doplnit, že míra důvěry v prezidenta je totožná jako v roce 2019. Znovu však zopakujme, že jde o obecně vyjádřenou důvěryhodnost, která není nijak specifikována, například na řešení epidemie koronaviru. Přesto je pravděpodobné, že již začátek krize v části populace posílil důvěru ve výkonné a zákonodárné instituce,” uvedla agentura.

Volby by vyhrálo ANO. Piráti jsou před ODS, Okamura čtvrtý

Domácí

Severoatlantické alianci důvěřuje 57 procent lidí, EU 40 procent.

Agentura zdůraznila, že průzkum proběhl na samém začátku epidemie koronaviru, konkrétně od 5. do 15. března. Zapojilo se do něj 1008 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám